MÚSICA EN VIU
Cultura 22/12/2011

De Cajón! no oblida Enrique Morente

El Festival de Flamenc de Barcelona arrenca amb un concert al Liceu d'Estrella Morente. El seu pare serà objecte d'un homenatge a càrrec de Los Evangelistas, amb músics de Los Planetas i Lagartija Nick.

Xavi Serra
2 min
Los Evangelistas, formació amb músics de  Los Planetas i Lagartija Nick, i Estrella Morente.

BARCELONAPoc més d'un any després de la mort del cantaor Enrique Morente, no sembla que el món del flamenc hagi digerit aquesta pèrdua. El record de l'artista sobrevola la programació del festival De Cajón! amb els noms més populars del gènere, que enceta avui un concert de pes: el debut al Gran Teatre del Liceu d'Estrella Morente.

Per a la cantant es tracta d'una actuació molt especial. Morente torna al Liceu després d'haver-hi actuat el 24 de setembre del 2010 amb el seu pare, poc temps abans de la seva mort. "Jo sé el que va significar per a ell que li obrissin aquelles portes, i el que ell va donar a canvi quan hi va cantar; el que jo faré serà només un reflex, profund i flamenc, inspirat en el seu recital", confessava a la presentació del festival en una intervenció per videoconferència.

La cantant aprofitarà el concert, en què hi podria haver "sorpreses", per presentar alguns dels temes del seu proper disc, en el qual hi haurà una soleá amb uns versos cantats pel seu pare, també productor del disc. Tot queda en família.

Connexió granadina

El record d'Enrique Morente també impulsa un altre dels reclams del festival: Los Evangelistas és una formació que aplega músics de Los Planetas i Lagartija Nick per rendir tribut al cantaor interpretant en viu les seves cançons. Al De Cajón! traduiran al directe l'Homenaje a Enrique Morente , un àlbum d'estudi que sortirà el 2012 i inclourà el primer enregistrament discogràfic de Soleà Morente, filla d'Enrique i germana d'Estrella.

Antonio Arias, l'ànima de Lagartija Nick, explicava ahir que el projecte és la continuació d'un grup anterior que havia format amb Enrique Morente, i que amb la mort del músic va decidir convertir-lo en un homenatge que servís per divulgar la seva obra, "un referent de gran transcendència cultural". "Morente es vestia de modern, però ho feia per convertir-te a tu -deia Arias-. Doncs bé, això és exactament el mateix que volem fer nosaltres".

De Cajón! també inclou artistes de flamenc tan importants com ara Miguel Poveda o José Mercé, i noms més populars com Rosario, l'ex-Ketama Antonio Carmona, Falete i Chico Ocaña. Un total de 18 concerts en sales grans i petites d'un festival ja consolidat que estudia exportar el seu model a Madrid i Miami.

stats