ART
Cultura 19/02/2013

El CCCB exposarà Bolaño, Pasolini i Espriu el 2013

Amb 8,9 milions de pressupost, "el centre està al mínim de supervivència", segons el director

Laura Serra
3 min
El CCCB exposarà Bolaño, Pasolini  i Espriu el 2013

Barcelona.Mentre la feina de molts directors de centres culturals ja és decidir per on escapcen la programació i retallen la plantilla, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) es pot vantar de no haver arribat a aquest extrem. Però poc li falta. "Estem en el mínim de supervivència", advertia ahir Marçal Sintes. El director del CCCB recordava que quan va acceptar el càrrec, el desembre del 2011, el primer que va dir és que amb un pressupost inferior als 9 milions d'euros el centre no podria funcionar. Doncs el pressupost d'aquest 2013 frega aquest límit: 8,9 milions, un 7% menys que l'any passat i un 29% menys respecte del 2009, quan van començar els ajustos.

No obstant això, Sintes opina que "tot i que pot semblar una contradicció" aquest any presenten una programació "molt atractiva i més potent del que caldria esperar". "Es deu a l'esforç i talent dels treballadors del centre, al suport de les institucions [Diputació i Ajuntament de Barcelona] i a les complicitats i aliances teixides amb altres entitats, que permeten fer el 30% més d'activitats de les que es podrien dur a terme només amb els recursos propis del CCCB", va justificar el director.

Perdre el Sónar i guanyar el Grec

El CCCB no només s'enfronta a un repte econòmic important, sinó també en les xifres de públic, que pretenen incrementar. El 2012 van rebre 314.000 visitants, que és un 12% menys que l'any anterior. Però, a més, aquest 2013 hauran de restar-hi els 33.000 usuaris que participaven a les tres jornades del Sónar de Dia, que es desplaçarà a la Fira de Barcelona. El centre es marca dues fites per contrarestar aquest impacte. D'una banda, "renovar i incrementar els grups associats a la casa", com va explicar el subdirector del CCCB, Jaume Badia. És a dir, aixoplugar propostes noves i projectes emergents, igual com van fer amb el Sónar quan va néixer, fa vint anys. "Són propostes que existeixen i necessiten una oportunitat", va dir Badia, i va afirmar que el centre ha de ser "més responsable i sensible" amb aquests agents en un context crític. D'altra banda, es proposen esgarrapar públic turista. "L'anterior director deia que som un centre cultural, no un centre turístic. Per tant, el turisme ens queda lluny, tenim un públic local que ha patit la crisi", va afirmar Badia. Ara toca canviar el rumb: estan treballant amb el Macba i altres centres per intercanviar públic i s'han apuntat a les targetes de descomptes turístics.

La bona notícia és que, a més de les activitats, els festivals i les mostres habituals, s'ampliarà el festival d'art digital Art Futura i s'hi sumaran algunes activitats del festival Grec, encara sense concretar. Això permetrà omplir el nou i infrautilitzat teatre del CCCB, que es va inaugurar el març del 2011. Aquest 2013 el centre afrontarà més obres: després de l'estiu es canviaran les escales mecàniques característiques del museu, tot i que en principi no afectarà l'activitat del centre.

L'any més literari

El fil conductor de la programació del 2013 és la literatura. Els caps de cartell de la programació són els escriptors Roberto Bolaño, Salvador Espriu i l'autor i cineasta Pier Paolo Pasolini, als quals es dedicaran tres grans exposicions. Es farà un tribut a l'obra de Bolaño en el desè aniversari de la seva mort amb una mostra que descobreix el seu arxiu personal, del 1977 al 2003. Segons el comissari, Juan Insua, els tres principals períodes creatius del xilè van coincidir amb les tres ciutats catalanes on va viure: Barcelona, Girona i Blanes. L'exposició (que es podrà veure del març al juny) coincidirà amb el festival Kosmopolis, que del 14 al 16 de març homenatjarà Bolaño i la trajectòria de Jaume Cabré. El festival literari biennal se centrarà sobretot en l'humor, la ciència i la ciència-ficció. "És necessari tornar a la literatura de l'alegria", afirma Insua.

La d'Espriu serà la gran exposició oficial, en l'any del seu centenari, i Pasolini Roma descriurà la història d'amor del cineasta amb la ciutat. A més de l'exposició del Paral·lel, encara oberta, també s'exhibiran les imatges guanyadores del World Press Photo, com cada any.

El director del CCCB va remarcar que s'han consolidat com un centre de referència per als festivals audiovisuals -tots les mostres que acullen s'hi mantenen fidels-, i va considerar essencial dins les activitats de reflexió el Debat de Barcelona -que congregarà des de Perejaume fins a Zygmunt Bauman i des de Josep Ramoneda fins a Joan Margarit.

stats