ADAPTACIÓ AL CINEMA DEL CLÀSSIC DEL CÒMIC
Cultura 23/10/2011

Brussel·les aplaudeix la 'première' de 'Tintín'

El director d'E.T.va desfilar per la catifa vermella del cinema UGC de Brussel·les amb l'actor Jamie Bell per presentarLes aventures de Tintín: el secret de l'unicorn davant d'un públic entusiasmat.

Josep Lambies
3 min
Condecorat Steven Spielberg, entre  els actors Jamie Bell i Gad Elmaleh, va rebre la Medalla de l'Ordre de la Corona Belga.

Brussel·lesAquest cap de setmana, Brussel·les ha tret el millor de l'armari per donar la benvinguda amb tots els ets i uts a Steven Spielberg i a un càsting encapçalat per Jamie Bell, el nen que l'any 2000 va tocar el cel ballant aBilly Elliot. Tots plegats van comparèixer ahir a l'hora de dinar per animar lapremièredeLes aventures de Tintín: el secret de l'unicornal cinema UGC de la capital belga.

Des de mig matí, milers i milers de fanàtics s'aglomeraven al voltant del control que tallava la plaça de Brouckère, alguns vestits amb bombatxos marrons i el tupè carregat amb un extra de gel fixador perquè no es pansís abans d'hora. Feia mesos que Spielberg havia anunciat que l'estrena mundial del seu nou film no seria a Los Angeles com de rigor, sinó en una capital europea. Des que els belgues es van assabentar de les seves intencions, els brussel·lesos van córrer a deixar una espelma als peus de Saint Michel perquè l'escollida fos la ciutat que va veure com Hergé publicava la primera historieta de Tintín aLe Petit Vingtième, suplement juvenil d'un diari belga, l'any 1929. Aquest cap de setmana s'han sortit amb la seva. En senyal d'agraïment, Brussel·les ha atorgat a Spielberg la Medalla de l'Ordre de la Corona Belga.

En contacte amb Hergé

"És un gran honor poder retornar Tintín a casa seva -va dir Spielberg durant la presentació-. Al cap i a la fi, Brussel·les és la seva ciutat natal". Feia temps que el molt cèlebre director de la tetralogiaIndiana Joneses preparava per a aquest gran esdeveniment. Fan incondicional dels 24 àlbums de Tintín, en va adquirir els drets a principis dels 80 i va proposar a Hergé de treballar junts en una adaptació d'El secret de l'unicorni la seva continuació,El tresor de Rackham el Roig. Per una mala passada de l'atzar, Hergé va morir el 1983, i tots els projectes de Spielberg es van enfonsar com un castell de cartes. Però el cineasta ianqui, molt astut, va recollir la baralla de cartes de terra i la va guardar fins que arribés el moment de jugar-la amb elegància. Ahir va descobrir el resultat: una pel·lícula que supera amb escreix les expectatives dels primers esbossos. "Vaig decidir esperar que la tècnica d'animació permocap(captura de moviment) avancés una mica. Per mi era la millor manera de treure partit a les vinyetes -argumentava Spielberg-. Crec que he fet la pel·lícula que a Hergé li hauria agradat".

Potser el creador de Tintín hauria aplaudit la seva arribada a l'univers 3D sense escatimar ovacions, igual que ahir ho va fer Brussel·les. Però fins i tot el lector menys escrupolós notarà que entre el còmic i el film hi ha una mica més d'un pam de distància. Spielberg ha espremut les escenes més trepidants dels dos llibres i les ha estirat a conveniència fins a fregar el nivell d'A la recerca de l'arca perdudaiIndiana Jones i l'última croada. Perquè la cosa no quedés coixa, ha allargat la mà cap a altres àlbums i n'ha repescat alguna seqüència per acabar de donar pistonada a un film d'acció en tota regla que faria enveja a més d'una entrega deJames Bond. Divendres aquesta deliciosa amanida s'estrenarà a les sales de l'Estat. Aquí, també doblada al català.

L'expectació que aquest film ha encès arreu del planeta demostra que per molt que les noves generacions vagin guanyant territori la popularitat de Tintín sobreviu al pas del temps. Se sol dir que per més mèrits que un belga sumi al llarg de la seva vida mai no aconsegueix fer-se un nom. Gràcies a Déu, el jove reporter d'Hergé va trencar la maledicció.

stats