MÚSICA
Cultura 25/11/2011

Bruce Springsteen tornarà a Barcelona

El rock'n'roll de Bruce Springsteen tornarà a sonar a l'Estadi Olímpic. L'absència del saxofonista Clarence Clemons, que va morir al juny, marcarà la novena visita del Boss i la E Street Band a Barcelona.

Xavi Serra
2 min
Bruce Springsteen visitarà Barcelona per novena vegada. Fa trenta anys de la seva primera actuació a la ciutat, en què va presentar The river al Palau dels Esports.

BARCELONA.Ahir es va fer realitat la notícia que esperaven tots els fans catalans de Bruce Springsteen: el Boss actuarà a l'Estadi Olímpic de Barcelona el 17 de maig, acompanyat de la seva banda de sempre, la E Street Band. No és que se'n dubtés gaire: hauria estat molt estrany que, després d'anunciar una nova gira per Europa, el músic nord-americà deixés de banda una ciutat que s'ha convertit amb els anys en una de les seves grans places europees.

Springsteen i Barcelona renoven així els vots d'una relació que es remunta a la presentació de The river el 1981 i que ha tingut moments molt especials: una actuació en el marc de la gira del 1988 a favor d'Amnistia Internacional, la presentació en format acústic al Tívoli de The ghost of Tom Joad i, sobretot, els concerts del 1999 de la gira de retrobament de Springsteen amb la E Street Band al Palau Sant Jordi, els primers que feia el músic amb la banda després d'una llarga separació.

Barcelona fins i tot pot presumir de ser la primera ciutat que el Boss va escollir per enregistrar oficialment un dels seus concerts. El resultat va ser Live in Barcelona, un DVD que documenta la presentació de l'àlbum The rising el 16 d'octubre del 2002 al Palau Sant Jordi.

Springsteen aprofitarà la seva visita a la Ciutat Comtal per presentar un nou disc d'estudi, encara sense títol, que corre el rumor que sortirà a la venda l'última setmana de febrer. Poc després, el 2 de març, començarà la seva gira nord-americana a Denver. La primera cita a Europa serà el 13 de maig a l'Estadi Olímpic de Sevilla. Sant Sebastià (2 de juny) i Madrid (17 de juny) completen les dates espanyoles del músic.

Segons la promotora Doctor Music, les entrades per al concert de Barcelona es posaran a la venda el 29 de novembre a les 10 del matí. Les localitats de pista costaran 65 euros i els seients numerats aniran dels 65 als 83 euros, segons la ubicació. Si la crisi no ho evita, les entrades es podrien exhaurir en hores, com ha passat en anteriors visites de Springsteen. Tot i que la seva discografia passa per moments baixos des de fa anys i només aixeca el vol en puntuals reedicions de material antic com l'excel·lent The promise, el de New Jersey continua oferint concerts maratonians, carregats de força i energia i constant interacció amb el públic, en què el seu repertori clàssic s'erigeix en protagonista gairebé absolut sense esforç.

Clarence Clemons en el record

La nota emotiva del concert serà la segura absència de Clarence Clemons a l'escenari. El llegendari saxofonista, l'integrant més carismàtic de la E Street Band, va morir al juny a causa d'un vessament cerebral. No serà la primera vegada que Springsteen actua a Barcelona amb una banda en què no hi és en Clemons: ja ho va fer a les visites del 1992 i el 1993, però llavors no l'acompanyava la E Street Band, sinó una banda de circumstàncies. No es coneix encara qui substituirà Clemons al saxofon, o fins i tot si algú el substituirà. Quan l'organista de la banda, Danny Federici, va morir el 2008, Charles Giordano va ocupar el seu lloc sense problemes. Però la baixa de Clemons deixa un buit molt gran per cobrir... I no només perquè el seu sobrenom fos Big Man. Si el 17 de maig sona Thunder road, quan arribi el moment del seu solo una esgarrifança recorrerà l'Estadi Olímpic.

stats