Cultura 14/01/2012

Tot Brossa al Macba

El Macba s'ha convertit en la institució amb més obra de Joan Brossa (1919-1998) gràcies al dipòsit que hi ha fet la seva fundació. El museu estudiarà el seu llegat i el difondrà nacionalment i internacionalment.

Antoni Ribas Tur
3 min
Tot Brossa al Macba

BARCELONAEn l'obra de Joan Brossa, les fronteres entre la literatura i l'art sovint són molt fràgils. No feia diferències quan treballava en l'una o l'altre, i no es va estar de reciclar materials o de reelaborar-los en obres de diferents llenguatges. "Va fer servir retalls de premsa per fer poemes visuals, en va publicar en un llibre d'artista i també n'hem trobat en el disseny d'un cartell", comentava ahir Mela Dávila, la cap del Centre de Documentació del Macba. Tenia al davant una petita selecció de materials amb què es va presentar el dipòsit del llegat del poeta que la Fundació Joan Brossa i l'Ajuntament han fet al museu. El volum de materials és ingent: més de 60.000 objectes, entre manuscrits, poemes visuals, poemes, guions de cinema, peces escèniques, llibres d'artista, traduccions, cartells, instal·lacions, obres d'artistes com Joan Miró, Antoni Tàpies, Joan Ponç, Albert Ràfols-Casamada, Erwin Bechtold, Perejaume i Jaume Xifra, joguines, jocs de màgia i altres objectes inclassificables. Hi ha, bromeja Dávila, "tones" de peces inèdites. Encara no s'han acabat de catalogar totes, però ara com ara ja se sap que hi ha prop de 150 poemes visuals, la mateixa quantitat de poemes objecte, 350 gravats i prop de 800 originals de les tècniques més diverses que han sortit a la llum per primera vegada.

"Amb Brossa es produeix una situació curiosa -assegura Dávila-. Se'l coneix d'una manera molt fragmentada. Hi ha qui coneix la seva producció com a artista plàstic, però desconeix el seu vessant com a poeta o dramaturg. Ara podrem donar una visió tridimensional de la seva trajectòria". Glòria Bordons, una de les màximes autoritats en l'obra del poeta, també es mostrava satisfeta amb la cessió: "Ara Brossa es podrà estudiar tal com era ell".

El Macba custodiarà, digitalitzarà -l'Ajuntament aportarà 300.000 euros per fer-ho- i difondrà el llegat d'un dels fundadors de Dau al Set durant un període renovable de 25 anys. "Aquest dipòsit ens permetrà escriure història", va afirmar ahir Bartomeu Marí, el director del Macba, que ja ha pensat com donar-li la benvinguda. En lloc d'organitzar una gran exposició de durada limitada, Marí ha decidit introduir en profunditat Brossa en el discurs de la col·lecció permanent -fins ara hi havia una trentena d'obres de l'artista- i li dedicarà la presentació que se'n farà la tardor del 2013. D'aquesta manera, es revisarà la seva empremta a l'art català contemporani. Se'l podrà veure al costat d'altres artistes internacionals com Marcel Broodthaers, Dieter Roth i Öyvind Fahlström amb els quals comparteix un esperit a la vegada juganer, crític, líric i políticament compromès.

Una nova etapa a la Fundació

"Brossa ens va deixar un gran patrimoni, però no ens va deixar diners", va dir el compositor Josep Maria Mestres Quadreny, president de la Fundació Joan Brossa, sobre la delicada situació que travessava la fundació. Després de mantenir una llarga conversa amb la seva vídua, Pepa Llopis, van decidir donar un nou rumb a l'entitat. "Malauradament, va morir poc després, abans que haguéssim pogut comunicar la decisió al patronat. Després d'haver portat els tractes amb el Macba a bon port, a partir d'ara la fundació inicia una nova etapa. "Ara que hem resolt la qüestió de la conservació i la catalogació dels fons, la fundació podrà començar a actuar", apunta Mestres. Ja està barrinant la creació d'un consell assessor -"els membres no cabrien en un patronat", va subratllar- format per artistes i amics de Brossa com Pere Portabella, Perejaume, Carles Santos i Frederic Amat per mantenir viu aquest llegat. A l'abril l'editorial Arola publicarà el primer volum del Teatre complet . Mestres Quadreny el vol tot publicat i traduït al castellà, l'anglès i el francès en 10 anys. I pel que fa a l'obra plàstica, a més del Macba, pròximament La Seca Espai Brossa acollirà una petita exposició permanent.

stats