Cultura 10/03/2013

El Born s'inaugurarà al setembre amb un crit de guerra

S.m.
2 min
Dues pantalles gegants reproduiran la batalla final del 1714.

BarcelonaL'11 de setembre del 1714 el cap suprem de l'exèrcit català, Antoni Villarroel, va concentrar les forces de cavalleria al Born. Aquell dimarts, a pocs metres de l'antic mercat del Born, va resultar ferit en una cama i va haver de ser retirat. Exactament 299 anys després l'èpica de la batalla es podrà reviure de manera virtual a l'exposició temporal 1714. Donec perficiam (Fins a aconseguir-ho). El nom escollit per a la primera exposició del Centre Cultural del Born, en el qual el consistori barceloní es gastarà 455.458,39 euros, és reivindicatiu. Donec perficiam era el lema en les banderes d'unitats militars austriacistes. Segons el consistori barceloní, té un triple significat: ret homenatge als combatents que el van utilitzar, simbolitza la voluntat dels barcelonins d'aconseguir el manteniment de les llibertats constitucionals i parla de futur: s'ha de continuar el combat per les llibertats fins a aconseguir-les.

L'exposició es dividirà en quatre blocs. El primer, Llibertat i Constitucions , parlarà sobretot de la Catalunya de principis del segle XVIII: un país capdavanter en la construcció de les llibertats constitucionals. Aquest bloc explicarà què va ser la Junta de Braços (Corts sense el rei) i reproduirà el discurs de Manuel Ferrer i Sitges, el cavaller que davant la Junta va defensar la resistència enfront de les forces borbòniques: "Despertau-vos, despertau-vos, catalans adormits. No sepulteu la vostra honra, vostres lleis i la llibertat de vostra pàtria estimada, en la negra obscuritat d'una perpètua esclavitud...", va exclamar el 5 de juliol del 1713.

El segon bloc, La guerra dels catalans , descriurà l'organització i la mobilització que va anar més enllà de l'exèrcit i que va comptar amb el suport de la societat civil. I amb el tercer bloc, Un setge, moltes batalles , arribarà el setge que va durar més d'un any i va tenir múltiples focs. Finalment, el quart bloc, Un dimarts de fúria , mostrarà de manera exclusiva l'assalt i la batalla de l'11 de setembre. Serà el moment culminant d'una exposició que inclourà audiovisuals, documents originals i rèpliques, recreacions virtuals... Un dels audiovisuals més espectaculars serà sobre l'últim esforç dels catalans i els frenètics combats de l'11 de setembre. Sobre dues superfícies de sis metres d'amplada enfrontades es mostraran de manera hiperrealista les accions portades a terme per cada exèrcit. En un altre audiovisual, ciutadans anònims de 12 generacions explicaran les conseqüències de la derrota del 1714.

stats