PROPOSTA CULTURAL
Cultura 29/08/2016

‘La Bohème’ arriba a Mallorca amb una nova versió dirigida per Sergi Baos

Més música, cinema, teatre, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
11 min

‘La Bohème’ / Òpera

Castell de Son Mas (passeig de Son Mas, 13. Andratx) / 21 h
Imatge promocional de 'La Bohème'

‘La Bohème’, un clàssic de l'òpera, composta per Giacomo Puccini a final del S.XIX, arriba a Mallorca de la mà de la productora Euroclassics. Es tracta d'una representació de l'obra completa i escenificada, són quatre actes en versió original de quasi dues hores de durada. El director d'escena és Sergi Baos, que s'estrena en aquest gènere musical. La novetat que aporta aquesta versió és la música que, tot i ser respectada íntegrament, en comptes de ser interpretada per una orquestra simfònica, sonarà d'un sol piano, situat a dalt l'escenari. En aquesta representació de ‘La Bohème’ hi participen més de 50 cantants del Cor Ciutat de Mallorca i del Teen Spirit Chorus, a més de set solistes internacionals. Les dues sopranos protagonistes són les mallorquines Marta Bauzá i Marga Rodríguez, residents a Stuttgart i Madrid, respectivament.

Marriner i Moreno / IV Festival de Clarinet

Pati de la bibiloteca Can Torró (c/ Serra, 15. Alcúdia) / 22 h
IV Festival de Clarinet

El Festival de Clarinet Ciutat d’Alcúdia arriba a la quarta edició i hi participarà, com ja és habitual, Andrew Marriner. Així, Alcúdia obre les portes a clarinetistes entusiastes de tot el món que vulguin fer feina i tocar en un dels llocs amb més encant del Mediterrani. Aquest dimarts hi sonarà Andrew Marriner acompanyat del pianista oficial del festival, Pablo Moreno.

‘Folls d'amor’ / Teatre

Teatre de Manacor (av. del Parc, s/n) / 20 h
‘Folls d'amor’ .

Acavayo presenta l’obra ‘Folls d’amor’, dirigida per Jorge Vera i interpretada per Àfrica Alonso, Francesc Cuellar, Carme Gonzalez, Marc Solé i Joan Toni Sunyer. A través del xantatge, ironia i gran dosi d’humor negre, ‘Folls d’amor’ mostra la història de dues persones, dos germans, que simplement no poden viure l'una sense l'altre, els agradi o no. May s'amaga en un vell motel al desert de Mojave. Eddie, un amor de tota la vida, la troba allà i farà servir tots els recursos possibles per arrossegar-la de nou en la vida de la qual havia fugit. Realitat i ficció, veritat i mentida, passat i present es barregen en una experiència explosiva.

‘Trajectes llargs per a embarcacions petites’ / Festival S'Illo

Can Timoner (carrer de l'Aljub, 24. Santanyí) / 21 h
‘A cambio de nada’.

‘A trajectes llargs per a embarcacions petites, el seu primer espectacle en solitari, Enric Ases proposa un mosaic de microhistòries en clau tragicòmica sobre l’èpica del ridícul. Set relats desternillants a mig camí entre la poesia i l’humor negre, un elegant mostrari de situacions absurdes i/o patètiques extretes de la vida quotidiana.

‘A cambio de nada’ / Cinema

Parc de la Mar (Palma) / 21.30 h
‘Trajectes llargs per a embarcacions petites’.

Darío, un al·lot de setze anys, gaudeix de la vida amb Luismi, el seu veí i amic. Mantenen una amistat incondicional, es coneixen des que eren petits i junts han descobert tot el que saben de la vida. Després de la separació dels seus pares, Darío fuig de casa i comença a fer feina al taller de Caralimpia, un vell delinqüent amb aires de triomfador, que li ensenya l’ofici i els beneficis de la vida. Darío coneix, a més, Antonia, una dona gran que recull mobles abandonats amb la seva motocarro. Amb ella descobreix una altra manera de veure la vida. En espanyol subtitulada en anglès.

‘Personajes para llevar’ / Teatre

Sala Trampa (Caro, 19. Palma) / 20.20 h
‘Personajes para llevar’.

De vegades en lloc de veure la vida del protagonista de la pel·lícula ens agradaria més saber què passaria al seu ca, al dolent o a la caixera del súper. En aquest espectacle es poden elegir els protagonistes i els actors en fan la resta..

Becerrito / Música

Es Claustre (pati de la Mare de Déu del Carme, 50. Maó) / 22 h
Becerrito.

Becerrito proposa un viatge sense populismes per la música popular llatinoamericana. Un recorregut que va des de l’ànima en carn viva de ‘bolerazos’ cubans com ‘Sabor a mi’, ‘Como va ser’ i ‘La vida es un sueño’ fins als danzones de Chavela: ‘Macorina’ i ‘Las simples cosas’. El passeig sentimental inclou també el bàlsam dels valsecitos peruans de Chabuca i joies de la fauna musical veneçolana com ‘La vaca mariposa’ i ‘Pajarillo verde’; o també la colombiana ‘Ayer pasé por tu casa’ i fins a una cançó ranxera d’Albert Pla. Tot des de la llibertat i l’esperit lúdic que dóna una actitud jazzera.

Nyandú / Música

Jazzbah (passeig del Pla de Sant Joan, 3. Ciutadella) / 23.30 h
Nyandú.

L’elixir de l’eterna joventut és percep en l’ànima de les cançons de Nyandú. Guanyadors del concurs Sona 9 2011, els osonencs van debutar amb un primer àlbum pop-folk titulat ‘L’origen de les absències’ (Música Global, 2012), però és en el segon treball ‘BUM!’ (Música Global, 2015) on han trobat la seva essència rockera. A través de melodies i missatges efervescents es rebel·len davant l’amor més cridaner i passional. Sentimentals però radicals, porten les situacions a l’extrem des d’una sonoritat elèctrica que els encén.

‘Röadkill Motörhead by Pep Bonet’ / Exposició

Jardí del Centre Cultural la Misericòrdia (av. Roma, 1. Palma) / Fins al 12 de setembre
PEP BONET

L'any 2008 Pep Bonet va aconseguir poder fotografiar, per a la revista nord-americana ‘Rolling Stones’, el tour europeu de Motörhead, la seva banda preferida. A poc a poc va guanyar-se la confiança dels seus membres, amb qui va néixer una amistat que li permeté continuar fotografiant-los en festivals, concerts i moments clau de la seva història fins a la dissolució del grup, el 2015, quan va morir el seu líder i fundador, Lemmy Kilmister. 76 d'aquestes fotografies que Pep Bonet va realitzar durant 7 anys de feina s'exposen a la mostra.

'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (carrer Joan de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 19 de març de 2017
'Joan Miró. Mirades a la col·lecció'

La nova exposició 'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' selecciona una part important del fons de l’artista provinent de la col·lecció de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, de col·leccions privades i del Govern de les Illes Balears. 146 obres de les dècades dels seixanta als vuitanta que ens introdueixen en l’univers creatiu de l’artista. Una mostra representativa en la qual es descobreix un Miró transgressor, més experimental que en èpoques anteriors. Una visita a l'exposició permet apreciar diferents àmbits creatius: la concepció del paisatge, l'influència de l'expressionisme americà, la proximitat a la cal·ligrafia oriental i l'ús quotidià d'objectes.

'Carte Blanche a Isaki Lacuesta' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 25 de setembre
'Carte Blanche a Isaki Lacuesta'

Es Baluard ha proposat al cineasta Isaki Lacuesta una intervenció a les sales de la col·lecció permanent que permeti una relectura i noves interaccions. El projecte se centra en la idea de (des)apropiacionisme, desautoria, simulacre i revisionisme museològic, en un exercici de ficció com a dispositiu per mirar les obres i interpel·lar l’espectador.

'Luz mineral-Ser Visceral' / Exposició

Maior Pollença (plaça Major, 4 -1. Pollença) / Fins al 15 de setembre
'Luz mineral-Ser Visceral'

La pintura fa factible una certa dialèctica entre la geometria orgànica i l'organisme que es descriu geomètricament. Per tant, es pot anar des d'una organització de l'espai com a arquitectura a una pintura edificant de qualsevol òrgan, de qualsevol organisme, de qualsevol organització. Es dissenya allò visceral, però també s'anima allò mineral. Aquesta és la primera exposició a Mallorca de Daniel Verbis (León, 1968), un artista que combina les instal·lacions amb la pintura i ho integra tot en un joc lúdic. Poc ortodox en la utilització de materials, el seu treball està marcat per l'experimentació. En les seves obres empra resines, plastilines, botons, fils, llanes, cordes, lones, entre altres materials.

‘El passat i el present’ / Exposició

Museu Modernista Can Prunera (c/ de la Lluna, 86-90. Sóller) / Fins al 30 d’octubre
‘El passat i el present’.

El Ferrocarril de Sóller i la Fundació Tren de L’Art organitzen l’exposició ‘El passat i el present’ de Toni Garau emmarcada dins la V edició de Fills de la Serra. ‘El passat i el present’ és una exposició en la qual es reinterpreta la utilització d’un material amb història, convertint-lo en element principal d’una col·lecció d’obres d’art; paral·lelament, es presenta una part de la història de Mallorca que, de manera artística, es perllonga en el temps fins a aquest mateix instant. El passat i present de les coses que ens envolten, a vegades tan rutinàries que esdevenen insignificants, plasmat en el passat i el present del fil de les fàbriques de Sóller: el passat i present d’un objecte, d’una situació o d’una vivència no estan definits, sinó que van traçant el seu camí en el transcurs de la vida. Deixa el temps passat i té cura del present, perquè hi viuràs la resta de la teva vida.

'TOTEMS' / Exposició

Galeria del Centre Internacional d’Art i Gravat de Menorca (Alaior) / Fins al 23 de setembre
'Totems'

'TOTEMS' és el resultat del treball realitzat per Seth Sánchez durant la llarga residència artística que dugué a terme al Centre Internacional d'Art i Gravat de Menorca-Alaior –des de setembre del 2015 fins al gener del 2016–. A 'TOTEMS¡, l’artista explora l’univers del retrat a partir d’uns dibuixos plens de lleugeresa física, però molt intensos en el seu missatge. Retrats que s’apilen creant formes totèmiques en les espectaculars xilografies amb fusta de plataner de 30 x 75 cm, estampes que intensifiquen amb la tècnica i el resultat l’expressivitat dels rostres i els fragments de cossos apilats, 'TOTEMS' que representen la nostra societat a través d’un retrat col·lectiu.

Homenatge a Gerard Matas / Exposició

Claustre del Convent de Sant Domingo de Pollença / Fins al 24 de setembre
Obra de Gerard Matas.

L'Ajuntament i el Museu de Pollença volen retre un homenatge al difunt artista Gerard Matas (Palma, 1945 – Santa Margalida, 2016) per recordar la seva important trajectòria. La mostra inclou cinc escultures. La seva filla Teresa i la galeria Espai 32 han col·laborat perquè aquest reconeixement es pogués dur a terme. Matas, pintor i escultor, estudià a l'Escola d'Arts Aplicades i Oficis Artístics de Palma i a l'Escola Superior de Belles Arts de Barcelona. Considerat un dels elements més significatius de l'anomenada Nova Plàstica Mallorquina, la seva obra es caracteritza pel desig d'una constant experimentació formal i la indagació entorn de nous llenguatges. L'exposició es podrà visitar fins al 24 de setembre.

‘Siesta’, ‘L’homme imbattable’ i mostra col·lectiva de Cecílio Chaves, Julián Delgado i Juan Ángel González de la Calle / Exposicions

Casal de Cultura Can Gelabert (Binissalem) / Fins al 31 d’agost
Marion Harper amenitzarà la vetlada a Es Claustre de Maó

L’Ajuntament de Binissalem i el Casal de Cultura Can Gelabert organitzen les exposicions ‘Siesta’ de Josefina Pino (a la Sala del Directori i el cup de l’oli), ‘L’homme imbattable’ de Daniel Castilla (Sala Imperial) i l’exposició col·lectiva de Cecílio Chaves, Julián Delgado i Juan Ángel González de la Calle, artistes gaditans que comparteixen les Sales Florentines del Casal. A continuació es durà a terme l’actuació del grup Le Carromato, format per Alfredo Ardanaz (violí), Miquel Àngel Aguiló (violoncel i percussió), Xisco Aguiló(contrabaix) i Toni Pastor(guitarra). Les exposicions es podran visitar fins dia 31 d’agost, de dilluns a divendres de 17 a 21 hores.

'Dones de Roma' / Exposició

CaixaFòrum Palma (pl. de Weyler, 3) / Fins al 9 d'octubre
Dones de Roma

L'exposició 'Dones de Roma. Seductores, maternals, excessives' està composta per obres pertanyents a les col·leccions del Museu del Louvre. En la mostra, es tracta l'àmplia diversitat en la representació de la dona en la decoració de les vil·les romanes i és comissariada per Daniel Roger, conservador en cap del patrimoni del Departament d'Antiguitats Gregues, Etrusques i Romanes del Louvre, i Aurélie Piriou, col·laboradora científica del mateix departament. Preu de l'entrada: 4 euros; 50% de descompte als clients de la Caixa.

'Antoni Vives Escudero (1859-1925) col·leccionista, arqueòleg i acadèmic' / Exposició

Museu de Menorca (plaça Pla des Monestir, s/n. Palma) / Fins al 8 de gener de 2017
'Antonio Vives Escudero'

El Museu de Menorca inaugura aquesta mostra que vol posar en valor la figura d'aquest menorquí pioner en camps com la numismàtica i la investigació històrica. El menorquí Antoni Vives Escudero va reunir una de les millors col·leccions d’objectes arqueològics i es va dedicar de manera incasable a la investigació en els àmbits de l’arqueologia i la numismàtica. Després de la seva mort, la seva vídua va cedir al Museu de Menorca part de la seva col·lecció, que contenia, entre d’altres, molts objectes procedents de Menorca, bé fruit de les seves excavacions arqueològiques a l’illa, bé gràcies a donacions o compres. En aquests col·lecció hi havia també objectes de procedència molt diversa, assíria, egípcia, grega, ceràmica xinesa, cartografia, monedes islàmiques... Peces que ens donen una visió de les inquietuds del nostre protagonista.

‘Baltasar Porcel: Mallorca, Barcelona, el món’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça Weyler, 3. Palma) / Fins al 8 de gener de 2017
Baltasar Porcel

Un recorregut per l’obra d’un dels escriptors mallorquins més universals: Baltasar Porcel (Andratx, 1937 - Barcelona, 2009). En aquesta exposició es presenta una visió contemporània dels grans temes de la literatura i el periodisme en una exposició de gran impacte visual: el lligam amb la terra, la pirateria i el contraban, l’emigració mallorquina a Cuba, la lluita pel poder, les entrevistes amb grans figures del segle XX i molt més. Horari: de dilluns a dissabte de 10 a 20 h, i diumenge i festius d’11 a 14 h.

‘Els més antics de Ramon Llull’ / Exposició

Biblioteca de Cort (plaça de Cort, 1. Palma) / Fins al 31 d’agost
Els més antics de Ramon Llull

Aquesta exposició bibliogràfica ofereix una selecció d'obres de l'autor que pertanyen al fons antic (s. XVI-XVIII) de la biblioteca. S’han seleccionat vuit exemplars datats entre els segles XVI i XVIII. Destaca l'edició de ‘Blanquerna’ de 1521 estampada a València. L'exposició mostra les portades dels llibres, diferents gravats amb la figura de Ramon Llull i la reproducció de les figures geomètriques i taules de la seva Art que apareixen a les planes interiors.

Col·lecció Yera / Exposició

MACE (R. Narcís Puget, s/n. Dalt Vila. Eivissa) / Fins al 9 d’abril de 2017
Col·lecció Yera

La col·lección Yera, iniciada per Mariano Yera el 1999 i dirigida per la seva filla Natalia, està centrada en la pintura espanyola contemporània de la segona meitat del segle XX. Recorre un poc més de mig segle de la història pictòrica espanyola a través d’unes cent cinquanta obres de seixanta artistes. Aquesta col·lecció és una feliç trobada entre el món de l’empresa i l’art, una necessària col·laboració que assegura la supervivènca de la creació i contribueix a fomentar el coneixement i gaudir de nous llenguatges artístics.

stats