27A EDICIÓ DELS PREMIS DE L'ACADÈMIA ESPANYOLA DEL CINEMA
Cultura 09/01/2013

'Blancanieves', 'Lo imposible' i 'Grupo 7' lideren els Goya

Els Goya apuntalen amb 18 nominacions la candidatura de Blancanieves a film de l'any. Completen el quartet de favorits Grupo 7, amb 16 nominacions, Lo imposible, amb 14, i El artista y la modelo, amb 13.

Xavi Serra
3 min
'Blancanieves', 'Lo imposible' i 'Grupo 7' lideren els Goya

BARCELONA"El cinema ha de ser risc i un salt al buit", va afirmar ahir Pablo Berger. Els acadèmics espanyols acabaven de premiar l'atreviment i la inventiva de Blancanieves , el segon llargmetratge del cineasta bilbaí, distingint-lo amb 18 nominacions en la 27a edició dels Goya. Després de les 11 nominacions arreplegades als Gaudí, aquest homenatge al cinema mut confeccionat a partir del conte de la Blancaneu pot ser la gran triomfadora de l'any.

Blancanieves s'ha quedat a una nominació del rècord absolut de la història dels Goya, que ostenta des del 1994 amb 19 nominacions la crua Días contados , d'Imanol Uribe. En aquest èxit ha sigut clau que el film de Berger hagi fet ple en totes les categories interpretatives: des de l'actriu principal (Maribel Verdú) fins a l'actriu revelació (Macarena García), passant per l'actor de repartiment (Josep Maria Pou) i l'actor revelació (Emilio Gavira).

Com acostuma a passar en els Goya, el reduït grup de candidates a millor pel·lícula s'han repartit bona part del pastís de les nominacions: el thriller d'Alberto Rodríguez Grupo 7 , sobre la guerra bruta de la policia per netejar Sevilla de tràfic de droga en vigílies de l'Expo del 92, ha rebut un total de 16 candidatures. Aquesta pluja de nominacions pot suposar la consagració d'un cineasta que va encarnar durant la dècada passada, juntament amb Santiago Amodeo, la renovació del cinema andalús. "Jo només sóc la punta de llança d'un grup de gent que fa setze anys que treballa des del sud", va dir un pletòric Rodríguez. Un dels protagonistes del film, Antonio de la Torre, està nominat per Grupo 7 i com a millor actor de repartiment pel film d'acció Invasor , de Daniel Calparsoro.

L'altre gran rival de Blancanieves serà Lo imposible, que allarga el tsunami del seu rotund èxit de taquilla amb 14 nominacions. Si als Gaudí va ser nominat en les sis categories en què era elegible, als Goya el film de Juan Antonio Bayona opta a 14 categories de les 15 en què podia ser nominat. El director va valorar ahir sobretot "el reconeixement dels companys de professió acollint la pel·lícula com a pròpia", obviant les suspicàcies que podria haver provocat el seu repartiment internacional. Bona prova en són les nominacions de la seva tripleta d'intèrprets: Naomi Watts com a actriu principal, Ewan McGregor com a actor de repartiment i el jove Tom Holland com a actor revelació. "Hem de perdre complexos i deixar de reivindicar la pàtria constantment. Els Oscars fa molts anys que premien Javier Bardem o Penélope Cruz i nosaltres no hauríem de ser menys. S'ha de reconèixer el talent més enllà de la nacionalitat", va dir Bayona.

Les opcions de Fernando Trueba

La quarta en discòrdia del quartet de favorites és El artista y la modelo , de Fernando Trueba, que amb 13 nominacions planta cara als altres candidats de la cerimònia que tindrà lloc el 17 de febrer al Centro de Congresos Príncipe Felipe de Madrid. Entre les seves nominacions destaquen la de millor guió per a Trueba i Jean-Claude Carrière -guionista habitual de Buñuel-, millor actriu per a la reusenca Aida Folch, millor actor per al veterà Jean Rochefort i millor actriu de repartiment per a Chus Lampreave, que podria repetir el guardó que va obtenir el 1992 per Belle époque , també de Fernando Trueba.

Una de les bones notícies per al cinema català d'aquesta edició dels Goya és també el reconeixement d' Els nens salvatges , de Patricia Ferreira, amb tres nominacions: millor cançó, actor revelació per al polseres vermelles Àlex Monner i actriu revelació per a Cati Solivellas. Juntament amb les cinc nominacions de la producció catalana d'animació Les aventures de Tadeu Jones , d'Enrique Gato, els resultats confirmen la bona salut del cinema català, cada vegada més preeminent i puixant en el context espanyol.

stats