LES ESTRENES DE LA SETMANA
Cultura 23/03/2012

Blancaneu es vesteix de Lady Gaga

Pluja de Blancaneus. Tres versions del famós conte dels Grimm arribaran a la pantalla el 2012. La primera, amb Julia Roberts com a reina malvada, aborda el relat en clau de comèdia lleugera i irònica.

Xavi Serra
2 min
Blancaneu es vesteix de Lady Gaga

BARCELONA"La mare em va portar de petit a veure Blancaneu, i, immediatament, em vaig enamorar de la reina malvada", confessava Woody Allen a Annie Hall . A Tarsem Singh li deu passar el mateix. En la nova versió de la Blancaneu , que ha dirigit aquest cineasta d'origen indi, arquitecte de fantasies barroques impossibles com La cel·la o The fall: el somni d'Alexandria , la princesa del conte es veu obligada a compartir el protagonisme amb la seva madrastra, una reina malvada interpretada per Julia Roberts que adverteix al començament de la pel·lícula: "Aquesta és la meva història".

Llevat d'aquest detall, la versió de Singh no aspira a ser una relectura trencadora del conte dels Grimm, sinó una variació amable en clau de comèdia irònica i autoconscient, en un to pròxim al de la saga animada Shrek . La pèrfida reina dispara constantment acudits que semblen escrits pels guionistes de Mujeres desesperadas, i els nans del conte són un grup de lladres que s'ajuden de xanques per cometre els seus crims. Blancaneu no és la figaflor de l'original, sinó que és ella qui allibera el príncep d'un encanteri amb un petó. L'home es desespera quan no pot exercir de salvador: "No pots canviar el final! -protesta ell-. Els tests de públic demostren que funciona!"

Blancanieves actualitza i corregeix els rols de gènere dels personatges, però, a diferència dels Contes políticament correctes que James Finn Garner va publicar el 1994, no ho fa per ridiculitzar la correcció política de la literatura juvenil, sinó simplement per traduir-la a les coordenades estètiques actuals. Només així s'explica que el vestuari de la noblesa de l'Edat Mitjana sembli el d'un videoclip de Lady Gaga o que la pel·lícula culmini amb un número musical a l'estil Bollywood.

stats