MÚSICA
Cultura 02/03/2013

El Black Music Festival fa que el soul, el blues i el hip-hop sonin a Girona

The Impressions, Mick Taylor i Keny Arkana són les estrelles del cartell

Xavier Cervantes
2 min
Sam Gooden, Reggie Torian i Fred Cash són els tres Impressions que actuaran acompanyats dels Pepper Pots a La Mirona de Salt el 22 de març.

Barcelona.El nom fa la cosa, i la música negra, considerada una etiqueta més àmplia que reduccionista, alimenta una nova edició del Black Music Festival, que se celebra en diferents espais de Girona, Salt, Figueres i Bescanó fins al 6 d'abril. "La idea és que hi estiguin representades les músiques que deriven del blues", diu Jordi Planagumà, director d'un festival que enguany ha trobat un equilibri estilístic. No hi ha una línia que domini, sinó que el joc dels quaranta concerts es reparteix entre el soul, el rhythm'n'blues, el funk, el jazz i el hip-hop.

Un dels principals reclams del festival és el concert de The Impressions a La Mirona, el 22 de març. Aquest trio vocal nord-americà, un dels noms essencials del soul dels anys 60, actuarà amb els gironins The Pepper Potts com a banda de suport, una missió que ja van dur a terme abans amb el bostonià Eli Paperboy Reed. De fet, ha sigut la insistència dels Pepper Pots -que com explica Planagumà "tenen més credibilitat a fora que aquí"- la que ha fet possible que el trio de Chicago actuï a casa nostra.

El rhythm'n'blues d'un Stone

La contractació que més ha fet patir Planagumà ha sigut la de Mick Taylor. El guitarrista britànic, que participarà en la gira dels Rolling Stones, no va confirmar la seva presència al festival fins a última hora. "Taylor no volia posar les coses difícils als Stones, perquè durant el març assajarà amb ells a Londres", diu Planagumà. Però al final serà a La Mirona el 8 de març. Menys problemàtic ha sigut tancar el concert del 23 de març de la rapera francesa Keny Arkana, el tercer nom d'una capçalera internacional que completa el funk-soul de la formació britànica The Brand New Heavies, que actuarà el dia 15.

El festival, que té un pressupost de 190.000 euros, un 3% menys que l'any passat, també inclou produccions especials com la de Raynald Colom & The Re-Fugees i l'espectacle infantil El viatge de la Hope , que explica la història de la música negra nord-americana a partir de les vivències d'una nena.

stats