43È VOLL-DAMM FESTIVAL INTERNACIONAL DE JAZZ DE BARCELONA
Cultura 20/10/2011

'Big bands', jazz italià, talents de casa i estrelles

La millor big band del món enceta avui al Palau de la Música el Festival de Jazz de Barcelona, que programarà més de 70 concerts, entre els quals hi ha els de Paolo Conte, Ryuichi Sakamoto i Pat Metheny.

Marta Salicrú
2 min
'Big bands', jazz italià, talents de casa i estrelles

Barcelona."És la millor arranjadora i compositora per a big band del món", diu de Maria Schneider Joan Anton Cararach, director artístic del Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona, que després d'un concert inaugural gratuït diumenge i d'un aperitiu amb la jove estrella de Nova Orleans Trombone Shorty, inicia avui al Palau de la Música Catalana la 43a edició.

Schneider, un dels grans noms del cartell d'enguany al costat dels de Pat Metheny, Ryuichi Sakamoto i Michel Camilo, rebrà la medalla d'or del Festival, un mèrit del qual fins ara només havien estat mereixedors Bebo Valdés, Wayne Shorter i Sonny Rollins. "Després d'haver entregat tres medalles a homes de més de setanta anys -continua Cararach- era fer justícia premiar una dona de cinquanta anys en un moment creatiu impressionant. Si el Festival de Jazz de Barcelona als anys 60 tenia com a mite Duke Ellington, avui Maria Schneider és un dels mites indiscutibles". La nord-americana conduirà l'orquestra a través d'un repertori especial en què revisarà la seva trajectòria.

La big band catalana La Locomotora Negra, que culminarà la celebració del 40è aniversari amb un concert al Palau amb més de 40 músics a l'escenari, també rebrà la medalla d'or del Festival. El seu serà un dels cinc concerts en grans recintes protagonitzats per artistes catalans del cartell -entre els altres hi ha els de Sílvia Pérez Cruz, Andrea Motis i la Sant Andreu Jazz Band.

Però tot i que això indiqui que el jazz català viu un bon moment, segons Cararach "podria ser molt millor". "Barcelona no té una activitat jazzística espectacular -afirma-. Tots voldríem que hi hagués més clubs de jazz i que els artistes tinguessin més oportunitats de fer-se a l'escenari. L'escena té vitalitat, però ens falta la força d'exportació que té el jazz italià, que és molt potent i que ha entès que l'originalitat és necessària, que cal una veu pròpia".

El jazz italià és precisament un dels convidats d'aquesta edició a través de l'agermanament del Festival de Barcelona amb l'Umbria Jazz. "Volíem portar fins aquí una representació de músics italians, que és com dir una representació del millor jazz que es fa, no a Europa, sinó al món, amb artistes com Stefano Bollani, que a Itàlia ven més entrades que qualsevol artista del jazz nord-americà", diu Cararach.

Com anar al supermercat

El públic català podrà descobrir bona part dels artistes italians del cartell a molt bon preu gràcies a la promoció del Festival a la sala Luz de Gas. "És com anar al supermercat, compres dues entrades i te n'emportes tres", explica Cararach. La promoció vol animar el públic a descobrir les propostes més minoritàries. Un públic que, diu Cararach, és "el principal espònsor del Festival". "Si no compren entrades, l'any que ve farem menys concerts i arriscarem menys", adverteix.

stats