63A EDICIÓ DEL FESTIVAL INTERNACIONAL DE BERLÍN
Cultura 07/02/2013

La Berlinale planta cara a Canes

La presència d'alguns dels autors més potents del panorama cinematogràfic mundial augura una Berlinale d'alt nivell. El festival aspira a recuperar l'esplendor sense renunciar al rigor i la qualitat.

Xavi Serra
2 min
La Berlinale planta cara a Canes

BARCELONA.Després d'una edició tan valenta i arriscada com la del 2012, amb Hollywood i els grans noms en segon pla, la Berlinale obre les portes en la nova edició que arrenca avui a la producció nord-americana i als autors consagrats del cinema contemporani. El festival planta cara al glamur de Canes amb un seguit d'estrelles que no desentonarien a la Croisette.

Berlín comptarà amb algunes de les cintes més esperades de l'any, una de les quals és Promised land , en què Gus Van Sant torna a posar en imatges un guió de Matt Damon -15 anys després de L'indomable Will Hunting - que el mateix actor protagonitza. Berlín serà també l'escenari de la première europea de The grandmaster , la incursió de Wong Kar Wai en el cinema d'arts marcials que inaugurarà avui el festival amb una història èpica protagonitzada pel mestre de Bruce Lee, Ip Man, interpretat per Tony Leung. I per la capital alemanya hi passaran Richard Linklater, Ethan Hawke i Julie Delpy amb Before midnight, la tercera part de la saga romàntica que arrencava el 1995 amb Abans de l'alba i prosseguia el 2004 amb Abans de la posta , un exercici de cinema vérité que no té gaires precedents.

Panahi torna a escapolir-se

Però la programació de Berlín va més enllà dels reclams mediàtics. Al festival hi desembarcaran la nova pel·lícula del francès Bruno Dumont, que a Camille Claudel 1915 retrata la vida de la famosa escultora francesa -interpretada per Juliette Binoche-, reclusa en un manicomi durant els últims 30 anys de la seva vida. L'Éric Rohmer coreà, Hong Sang-soo, presentarà a Berlín Nobody's daughter Haewon, i l'austríac Ulrich Seidl hi estrenarà la seva tercera pel·lícula en un any: Paradise: hope clausura la trilogia que va arrencar a Canes amb Paradise: love .

Però un dels films més esperats del festival serà, sens dubte, Closed curtain , de Jafar Panahi. El director iranià continua en arrest domiciliari, condemnat per les autoritats del país a no exercir la seva professió. Panahi, però, ha tornat a eludir la sentència, com ja va fer l'any passat rodant a casa This is not a film, que -segons la llegenda- va sortir de l'Iran amagada en un USB dins d'un pastís. L'única dada que ha transcendit de Closed curtain és que Panahi l'ha codirigit amb Kambozia Partovi.

Berlín, trampolí 'indie'

Any rere any, la Berlinale es consolida com a trampolí europeu del cinema independent nord-americà gràcies a la proximitat de dates que té amb Sundance. A Berlín hi arribaran films estrenats a Park City com Upstream colour , el nou treball del jove prodigi Shane Carruth, que va enlluernar el 2004 amb Primer ; també el retorn de David Gordon Green al territori indie amb la comèdia Prince avalanche , amb Paul Rudd i Emile Hirsch treballant tot un estiu en una autopista, i Frances Ha , de Noah Baumbach, protagonitzada per una Greta Gerwig -que també escriu el guió- a l'alça gràcies a Damiselas en apuros.

James Franco podria omplir una secció ell sol: dirigeix Interior. Leather Bar i actua en el drama Maladies i el biopic de la primera estrella del porno, Lovelace . I tot i que fa temps que no passa per Sundance, es pot considerar indie Steven Soderbergh, que competirà per l'Ós d'Or amb el thriller farmacològic Side effects , amb Rooney Mara, Catherine Zeta Jones i Jude Law.

stats