62A EDICIÓ DEL FESTIVAL INTERNACIONAL DE BERLÍN
Cultura 09/02/2012

La Berlinale més imprevisible

La Berlinale arrenca avui en una edició valenta. La primera gran cita cinematogràfica de l'any trasllada Hollywood a les seccions no competitives i aposta per cineastes europeus i asiàtics sense consagrar.

Xavi Serra
2 min
La Berlinale més imprevisible

BARCELONA.Enmig d'una onada de fred de les que fan història, avui arrenca la 62a edició del primer gran festival de cinema de l'any, la Berlinale. Després d'una edició especialment política marcada per l'absència del cineasta iranià Jafar Panahi, encara presoner del regim islamista, la Berlinale recupera el pols del cinema contemporani amb una secció competitiva que mira sobretot cap a Europa i l'Àsia, i desterra el cinema de Hollywood i el glamur a seccions no competitives.

Enguany, la competició oficial del Festival de Berlín aposta més per valors emergents que per directors consagrats. Un autor que està a mig camí entre aquestes dues categories és el filipí Brillante Mendoza, el representant més destacat del nou cinema de les Filipines, que presentarà al festival Captive , protagonitzada per la gran dama del cinema d'autor europeu, Isabelle Huppert. Basada en fets reals, Huppert interpreta al film una treballadora d'una organització humanitària de les Filipines que és segrestada, juntament amb un col·lega, pel grup extremista musulmà Abu Sayyaf, que lluita per la independència de Mindanao. Un altre títol a tenir en compte és Shadow dancer , el gir cap al thriller del britànic James Marsh, el director del documental guanyador de l'Oscar Man on wire . Amb Clive Owen de protagonista i el conflicte irlandès com a teló de fons, el film barreja espionatge i terrorisme.

Els veterans Paolo i Vitorio Taviani presentaran al festival un documental sobre un grup de teatre integrat pels interns d'una presó. Cesare deve morir segueix al llarg de sis mesos els assajos d'una representació del Juli Cesar de Shakespeare a la presó de màxima seguretat de Rebibbia. I el francès Benoit Jacquot inaugurarà la competició amb Les adieux à la Reine , adaptació de la novel·la premiada de Chantal Thomas que examina els fets de la Revolució Francesa a partir del punt de vista de la dama de companyia de Maria Antonieta. Sens dubte, els escots i cotilles de Diane Kruger, Virginie Ledoyen i Léa Seydoux serviran per apujar la temperatura de la Berlinale, que bona falta farà.

Glamur i la Dama de Ferro

Amb l'Oscar pràcticament assegurat, la protagonista de La Dama de Hierro serà objecte d'un homenatge a la seva trajectòria al festival de Berlín. No serà l'únic lligam amb els grans premis de Hollywood: al festival també s'hi estrenarà Tan fuerte, tan cerca , de Stephen Daldry, nominada a la millor pel·lícula i actor secundari, el venerable Max Von Sydow.

Fora de competició, la Berlinale serà l'escenari de les premières europees de Haywire , el nou thriller de Steven Soderbergh; l'agredolça comèdia Young adults , en què Charlize Theron travessa una aguda crisi de maduresa, i l' opera prima com a realitzadora d'Angelina Jolie, En tierra de sangre y miel . Anirà d'un dia, per cert, que l'actriu i directora no es creui a Berlín amb el seu exmarit, Billy Bob Thornton, que presentarà a la competició oficial Jayne Mansfield's car , un drama del sud ambientat a l'Amèrica dels anys 60 sobre dues famílies unides per una mort sobtada. Però Thornton i Jolie no seran les úniques estrelles que passaran fred a Berlín: també desfilaran per la catifa vermella Juliette Binoche, Uma Thurman, Robert Pattinson... Durant deu dies, Berlín es guarneix de glamur i bon cinema.

stats