En breu
Cultura 03/03/2013

Berlín enderroca un tros de Mur i destrossa la seva història

2 min
Berlín enderroca un tros de Mur i destrossa la seva història

Manifestacions per aturar l'enderroc

Berlín enderroca la seva història. I no és el primer cop. Incapaç de gestionar el seu futur -almenys pel que fa a la construcció d'un nou aeroport que hauria d'haver-se inaugurat la primavera passada-, la capital alemanya fa malbé també el seu passat. La ciutat, terriblement endeutada, alimenta l'especulació immobiliària i la gentrificació. Es traspassen límits de la consciència social justament allà on no es permetia creuar la frontera, on desenes de persones van morir intentant passar a la banda occidental de la ciutat. L'East Side Gallery -els 1,3 quilòmetres de Mur que queden drets a Berlín- està ara en veritable perill.

"Berlín es ven la seva història", es llegia en una pancarta. La manifestació d'abans-d'ahir, de 400 persones, que van aconseguir aturar momentàniament les obres, anirà seguida d'una altra avui per protestar contra el pla de construir un gratacel de luxe al voltant del tros de Mur més llarg que queda dret. L'East Side Gallery, pintada per artistes internacionals -entre els quals el català Ignasi Blanch- i remodelada fa quatre anys amb un pressupost de 2,2 milions d'euros, ja té tres imatges afectades per les feines d'enderrocament. "No m'hauria pensat mai que un dia protestaria a favor del Mur i no en contra", va admetre perplexa una manifestant d'edat avançada. "És una vergonya. Ningú ha de poder construir habitatges de luxe en una antiga franja de la mort. La relació de Berlín amb la seva pròpia història és catastròfica. Està sent banalitzada i va desapareixent la pròpia identitat", va dir l'artista Petrov Ahner.

Pressions contra l'alcalde de la ciutat

Amb l'enderrocament previst de l'East Side Gallery, Berlín torna a veure's involucrada en la destrucció d'un lloc significatiu de la seva història. Ja han desaparegut la sala de l'antiga oficina de premsa on es va anunciar la caiguda del Mur, l'antic Palau de la República, l'edifici de l'antic Consell d'Estat i un monument de Lenin. Ara una plataforma online pressiona l'alcalde socialdemòcrata de Berlín, Klaus Wowereit, amb una petició de moratòria de les obres firmada per 40.000 persones. També l'oposició condemna que Wowereit intenti "descarregar els deutes a costa d'un monument de reconeixement mundial que recorda els crims de la dictadura de la RDA".

stats