ARTS PLÀSTIQUES
Cultura 04/06/2013

Barcelona tindrà una escola d'art inspirada en les del renaixement

L'observació al natural és la base d'uns estudis clàssics figuratius

L. Fabregat / L. Serra
2 min
A la presentació de la BAA, que es va fer al Museu Europeu d'Art Modern, hi va actuar una ballarina i alguns alumnes la van dibuixar.

Barcelona.Al món només hi ha cinc acadèmies de belles arts modernes que beuen de la tradició clàssica del Renaixement, que després van reviure els atéliers realistes de finals del XVIII. N'hi ha als Estats Units i a Florència, i Barcelona acollirà la sisena a partir del setembre que ve. La Barcelona Academy of Art (BAA) serà "una escola d'excel·lència en l'ensenyament de les arts figuratives" i vol omplir "un buit existent a l'estat espanyol", segons el seu fundador i director, Jordi Díaz Alamà. A Catalunya hi ha una llarga tradició de dibuix al natural, com al Cercle Artístic de Sant Lluc, però el director afirma que la BAA serà "un concepte nou quant a filosofia, rigidesa i volum d'hores".

L'acadèmia acollirà alumnes internacionals -les classes seran en anglès i castellà-. Amb un màxim de 15 persones per aula, s'oferirà una formació amb una "alta especialització" i uns "mètodes desconeguts", diu Díaz Alamà. Partint de la base dels clàssics i, per tant, d'un estudi analític, s'arribarà a la pràctica i a la creació a través de "l'observació del natural". Aquesta dinàmica de la contemplació d'un model real la denominen sight-size i permet donar vida a imatges amb una fidelitat estricta a la realitat. "Retornar al principi de l'art per crear l'art del segle XXI", afegeix José Manuel Iniesta, director del Museu Europeu d'Art Modern (MEAM), un museu especialitzat en art figuratiu que és col·laborador del projecte. "És imprescindible crear una acadèmia que retorni als principis de l'art, perquè ningú pot crear saltant-se la tradició", diu Iniesta. Talent&CO s'afegeix a la iniciativa per donar sortida i assessorament als alumnes.

El seu fundador diu que la BAA "no serà un plagi de les altres" cinc acadèmies existents. Als altres centres hi falta la "inclusió a l'era digital", diu, i és això el que ells han volgut potenciar. "No podem prescindir de les noves tecnologies", afirma, perquè actualment hi ha molts artistes interessats en el cinema, la il·lustració o els videojocs. Així, hi haurà classes de dibuix, pintura i escultura i d'escultura i pintura digital, a escollir segons la disciplina que interessi. A la presentació en societat del projecte, van demostrar el mètode sight-size i el caràcter innovador del centre fent que alguns alumnes pintessin una ballarina en acció.

La BAA no és una escola preparatòria d'art, sinó "una alternativa a les universitats estatals de belles arts". Els impulsors són un grup d'artistes que compten amb professionals del sector com a professors -Joseph Altwer, Eudald de Juana, Sara Stendlund, David Masson, Roser Masip, Conrad Roset, Ismael Fuentes i Xavier Dènia, a banda del mateix Jordi Díaz Alamà-. Els estudis consten de dos anys acadèmics i un horari intensiu, i s'instal·laran en un local de 750 metres quadrats que s'està adequant i que inclourà una galeria d'art, sales de preparació, un pati i espais individualitzats convertits en estudis compartits per només dos alumnes.

stats