SUBHASTES
Cultura 30/06/2011

Barceló trenca tots els rècords

La venda per 4,4 milions d'euros a Londres del quadre 'Faena de muleta' converteix Miquel Barceló en l'artista estatal més cotitzat del món, per sobre d'Antonio López o Antoni Tàpies.

Andreu Gomila
2 min
El quadre 'Faena de muleta' data del 1990.

Barcelona.Amb 54 anys, Miquel Barceló viu el que és segurament el seu millor moment en el mercat de l'art. Les seves obres superen fàcilment el milió d'euros a les subhastes i dimarts a la nit, a Christie's Londres, va batre el seu propi rècord amb Faena de muleta , un llenç de 160 x 196 cm pintat el 1990. Una plaça de toros, cim de la seva sèrie sobre la tauromàquia engegada a primers dels anys 80 i que és ara mateix el més buscat pels compradors. I una temàtica que el pintor de Felanitx ha abandonat totalment, dedicat ara mateix a retratar els escriptors i intel·lectuals que més li agraden, de Pere Gimferrer a Patrick Modiano.

La subhasta de Christie's demostra que les èpoques de crisi són propícies al món de l'art. Fins ara, les obres de Barceló més cares eren Tres equis (1999), també sobre el món dels toros, i Autour du lac noir , de finals dels 80 i pintada a Mali. La primera es va vendre per 1,5 milions d'euros i la segona per 1,3 milions. Tres equis es va vendre el febrer passat a Christie's Londres, cosa que indica que la cotització de l'artista s'ha triplicat en només cinc mesos. L'obra més cara d'un artista espanyol viu era Madrid desde torres blancas , d'Antonio López, venuda per 1,6 milions el 2008.

Juan Muñoz, també

En aquests moments, el pintor català més cotitzat és Salvador Dalí, de qui fa unes setmanes es va vendre Retrat de Paul Éluard (1929) per 15,9 milions. És el seu rècord.

El madrileny Juan Muñoz, mort fa deu anys a Eivissa, també va aconseguir un rècord personal, en subhastar-se per 3,8 milions el grup escultòric Esquina positiva . En la mateixa subhasta, el pintor escocès Peter Doig va estar a punt de superar la seva millor marca gràcies a Red boat (imaginary boys) , venuda per 6,9 milions d'euros. Doig, de 52 anys i que combina les estades a Trinitat amb Londres i el Canadà, és l'artista de la seva generació per al qual més es paga. A Christie's, Doig val més que Lucian Freud, que va vendre Woman smiling per 5,2 milions.

El millor registre de la nit el va aconseguir, tanmateix, Estudi per a un retrat , de Francis Bacon, comprada per 20 milions d'euros. Es tracta d'un oli molt gran -200 x 140 cm- que l'artista anglès va pintar en un moment clau de la seva carrera, als anys 50 del segle XX, i que és una reflexió sobre l'home després de la Segona Guerra Mundial.

El quadre Mao , d'Andy Warhol, també va assolir un preu força alt: 7,8 milions d'euros. El pintor nord-americà gaudeix d'un moment molt bo a les cases de subhastes. Al maig, a Nova York es va vendre Liz#5 per 18 milions d'euros. A Christie's, dilluns a la nit, les vendes totals van assolir els 87,7 milions.

stats