MÚSICA
Cultura 28/06/2013

Arrenca l'edició més vigorosa del PopArb

El Petit de Cal Eril i Za! encapçalen un cartell amb més rock que pop

Xavier Cervantes
2 min

Barcelona.Les etiquetes són com les estadístiques: hi són per trencar-les. El PopArb, que en porta una de ben explícita al nom, aposta enguany per un cartell que posa l'accent en el rock, o si més no en propostes més elèctriques o sorolloses. D'alguna manera, el festival d'Arbúcies es fa ressò de l'esperit d'una temporada musical que en el camp indie té un vigor que en els últims anys no era tan dominant.

És a dir, no és que un matí la directora del PopArb, Anna Cerdà, es llevés amb ganes de rock, sinó que ha programat d'acord amb el que està passant. Això sí, no ha intentat camuflar la realitat. Tot al contrari: la magnifica. Així s'entén, per exemple, el cartell d'avui a Can Cassó, el recinte principal del festival. Hi actuaran de manera consecutiva Salvaje Montoya, Standstill, Za! i The Suicide of Western Culture, quatre bandes amb una actitud de directe ben allunyada del pop estàtic. I encara s'hi poden afegir El Petit de Cal Eril i Univers, i fins i tot uns 4t 1a que plantegen concerts més inflamats que els discos. I dissabte, que sobre el paper és una jornada més pop, també planaran les guitarres elèctriques sobre Arbúcies amb la renovada energia d'Oliva Trencada, el gir més cru d'Inspira, la nova vida elèctrica d'Espaldamaceta i el folk-rock de Bremen.

Diu Anna Cerdà que un dels objectius de la novena edició del PopArb és demostrar que l'escena catalana, "que a vegades es presenta reduïda i monolítica, és més ampla del que sembla", si més no la que respon a la seva sensibilitat artística. El cartell li dóna la raó.

El geni de la Segarra

Ni reduït ni monolític és El Petit de Cal Eril, el projecte de Joan Pons. Aquest any ha publicat un disc, La figura del buit , que té tots els números per ser un dels treballs més destacats de la dècada. Fins ara els seus directes han confirmat tots els elogis que ha rebut i el volcà de la Segarra arriba al PopArb amb una formació que inclou vents.

La trompeta, ben present al disc d'El Petit de Cal Eril, és estructural a la música de Za!, el duo que està portant per escenaris europeus els temes de l'àlbum Wanananai . Al Sónar van evidenciar un cop més que no fan dos concerts iguals, la qual cosa convida a seguir-los allà on toquin. La imprevisibilitat és un dels arguments de Salvaje Montoya, que debuten al PopArb per presentar el desbordant rock'n'roll de Boda rumana . També s'hi estrenen Santa Rita i el trio format per Maria Rodés, Ramón Rodriguez i Martí Sales, autors del disc Convergència i Unió . I alerta a l'actuació de Joan Colomo reinventant la radiofórmula.

Com és habitual, el PopArb concentra el gruix de la programació al recinte de Can Cassó, en dos escenaris que van alternant les actuacions. També es mantenen els concerts íntims a Can Torres, on avui, a les nou del vespre, obrirà el festival Pau Vallvé, que continua mostrant en directe el disc De bosc . Dissabte hi actuarà Senior i el Cor Brutal a les set de la tarda. I pel Prat Rodó passaran demà Súper Gegant, Miquel Serra i Ocellot.

stats