Cultura 06/08/2013

Ara Malikian en lloc de la Simfònica a Pollença

El festival dóna suport a la vaga de l'orquestra, encara que això li ha fet canviar el programa

Margalida Bonnín
3 min
El violinista Ara Malikian actuarà dia 10 a Pollença i, en un altre format, ho farà el 13 a Manacor.

Pollença.La vaga de l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears ha provocat un inici literari en lloc de musical en el 52è Festival de Pollença. Després que es cancel·làs el concert inaugural que havia d'oferir la Simfònica amb el guitarrista Gabriel Estarellas el passat dia 3, i confirmada l'aturada de l'orquestra també per a dissabte que ve, l'organització ha optat per programar, contra rellotge, un concert alternatiu amb el prestigiós violinista libanès Ara Malikian, que dissabte, dia 10, liderarà al claustre del Convent de Sant Domingo la seva orquestra de cambra, La orquesta en el tejado, interpretant un repertori que inclourà peces de Mozart, Bach i Piazzolla. Malikian ja tenia previst actuar a Mallorca aquests dies, perquè hi farà un recital amb el guitarrista Fernando Egozcue dia 13 a Manacor en un concert benèfic per Can Gazà als jardins de la finca A l'Auba, propietat del pintor Joan Riera Ferrari.

Suport a l'orquestra

Tot i els inconvenients organitzatius que ha provocat l'aturada, el director del festival pollencí, Joan Valent, mostrà ahir el seu suport "incondicional" cap a la Simfònica. "Estic d'acord amb la seva acció", afirmà, i recalcà que amb la contraprogramació de Malikian s'ha aconseguit mantenir el nivell musical.

En l'apartat econòmic, segons confirmà el batle del municipi, Bartomeu Cifre Ochogavia, s'ha hagut d'anul·lar tant el contracte amb Estarellas com el de Fernándo Velázquez, qui havia de dirigir l'orquestra dissabte que ve amb un repertori de música de cinema. Aquests doblers que es deixaran de gastar per aquesta banda serviran per a la contractació del violinista libanès.

Guerra i literatura

Els actes del festival donaren el sus ahir amb l'inici del curs Literatura i guerra , que congrega alguns dels més destacats escriptors i periodistes que, d'una manera o una altra, han tractat els conflictes bèl·lics en els seus escrits. L'organitzador del curs, Malcolm Otero Barral, va assenyalar que en aquest cicle de conferències es tractarà la guerra com a "conflicte humà i literari". La guerra, a més a més, serà present en totes les seves facetes: des del conflicte "ocult" del narcotràfic fins a la guerra "oficial" representada per la Guerra Civil.

El curs, coordinat pel festival i la Universitat de les Illes Balears, es du a terme al Club Pollença i ofereix crèdits de lliure elecció per als estudiants, malgrat que hi pot assistir lliurement tothom qui ho vulgui. Ahir s'inaugurà amb una sessió doble amb la participació de l'escriptor colombià Juan Gabriel Vásquez, en diàleg amb el crític literari Jordi Gracia -tots dos van fer una aproximació literària a la guerra-, i una altra conferència centrada en el cas concret de la literatura sobre la guerra civil espanyola a càrrec dels escriptors Ignacio Martínez de Pisón i Jordi Soler. Avui al matí, serà el torn del duet format pel reporter expert en Amèrica Llatina i col·laborador de The New Yorker John Lee Anderson i l'escriptor mexicà Emiliano Monge, que parlaran de guerra i narcoliteratura. La resta del programa, que finalitza divendres, es pot consultar al web www.festivaldepollenca.com

Possibles sorpreses

Pendents encara d'algunes confirmacions, és possible que el festival rebi la presència del director de cine Juan Antonio Bayona, de qui dimecres que ve s'ha de projectar la pel·lícula Lo imposible . La seva assistència, però, no està assegurada i es confirmarà avui. Per altra banda, una altra de les absències és la de l'historiador Paul Preston, que finalment no serà en el festival a causa de motius personals.

stats