Cultura 30/03/2011

"Aquest és l'últim gran projecte de la meva vida"

Il·lusió "Volia deixar alguna cosa que quedés per al meu país" Col·leccionista "No m'interessa tenir un pèl de Napoleó, però era un bon esquer per omplir pàgines sobre la Fira del Disc"

R.m.
3 min

Ha trigat set anys per engegar el Museu.

Vaig anunciar que deixava les Fires del Disc després de vint anys i vaig fer el comunicat oficial l'1 d'abril del 2004. L'obertura és una d'aquelles coincidències màgiques. Les Arenes va canviar d'operador, es van interrompre les obres... Però tot ha arribat a bon port.

Què representa per a vostè l'obertura del Museu del Rock?

M'enorgulleix. Aquest és l'últim projecte important de la meva vida. L'últim, ja no n'hi haurà més. I em sobreviurà. Jo vaig començar a fer concerts, treballant amb Gay Mercader, després va haver-hi el naixement del programa de Catalunya Ràdio Tarda Tardà i de la Fira del Disc. La vaig deixar per fer el Museu i aquí el tenim. Quedarà per a les generacions que vindran, que jo per raons d'edat no coneixeré. I això era fonamental per a mi. La meva il·lusió era deixar alguna cosa que quedés per al meu país.

Com evolucionarà el Museu?

No vull que quedi convertit en un museu estable, que hi vagis i li diguis adéu. Les peces aniran canviant periòdicament. Igual que anirà augmentant l'arxiu de consulta. Tenim un milió de documents; de moment hem digitalitzat 5.000 cançons i 1.000 vídeos. Tot és material inèdit que l'1 d'abril estarà a disposició de la gent. Els estudiosos de la història del rock trobaran peces molt útils. No són decoració: cadascuna explica una part de la història del rock.

Ha anat als Estats Units a visitar altres models de museus de rock?

Sí. De l'Experience Music Project de Seattle n'he tret l'atracció Onstage . Però el tema de les explicacions interactives no les trobaràs enlloc del món. I del Rock and Roll Hall of Fame de Cleveland no em va satisfer l'arxiu sonor. Tenien exposats els grans èxits de Police! Les peces del nostre arxiu són material oficial molt difícil d'aconseguir: material per a determinades emissores de ràdio, projectes inèdits, rareses. Aquest museu és diferent de tots els altres, i evidentment que a Europa és un espai pioner.

Tinc entès que la seva col·lecció és patrimoni cultural.

Sí. La Col·lecció Tardà és patrimoni cultural de la Generalitat. I és el primer cas d'aquesta mena que es produeix a tot el món. Als Estats Units, per posar un exemple, no hi ha cap col·lecció que sigui patrimoni de l'estat de Texas.

Quantes peces té?

El Museu té 5.000 peces i un milió de documents.

Em referia a la seva col·lecció personal.

La col·lecció és al Museu. A casa tinc els meus discos, com tothom.

Quin va ser el primer disc que es va comprar?

Amb els meus diners, el primer single dels Rolling Stones, Come on .

Suposo que amb tots els objectes que té i amb els que ha subhastat li deuen haver dit fetitxista més d'una vegada .

Mai he subhastat una peça meva a la Fira. Les meves peces són al Museu. I només he adquirit objectes que m'ajudin a explicar un fragment de la història del rock. Òbviament, tenir un pèl de Napoleó no m'interessa gens ni mica. Eren peces que portàvem com a esquer per als mitjans. Si deia que a la Fira venia un expositor nord-americà boníssim, no sortia ni un breu. Però amb el pèl de Napoleó omplia pàgines.

No és antitètic, posar el rock and roll en un museu?

Defenso a capa i espasa que el rock és cultura. Ja té 60 anys de vida, i els discos es passen de pares a fills, d'avis a néts. I ara que la gent té un accés directe a la música des de l'ordinador o des del mòbil, és idoni que hi hagi un Museu del Rock. I també ens serveix perquè vingui gent des de fora i sàpiga que a Catalunya i a Espanya en general també es feia bona música durant els anys 60 i 70.

Ha fet gestions perquè hi vinguin a tocar els Rolling Stones?

No! Encara estic en procés de recuperació, al gener em van fer una operació a cor obert.

Per cert, quina és la seva peça preferida?

Totes les que em recorden moments feliços viscuts amb els músics. Això és com demanar a una mare quin fill s'estima més!

stats