MÚSICA I CINEMA
Cultura 12/03/2011

Anatomia del nou videoclip dels Manel

L'ARA de demà inclou una sorpresa en forma de DVD de franc: el videoclip, o curtmetratge, d' Aniversari , una de les deu cançons del nou disc dels Manel, 10 milles per veure una bona armadura .

Xavier Cervantes
2 min
Anatomia del nou videoclip dels Manel

Barcelona.Aniversari és una cançó complexa que un cop escoltada sembla senzilla. És marca de la casa: els Manel, com Joan Miquel Oliver, tenen la virtut d'entendre els mecanismes del pop com només ho fan els escollits. I encara tenen un altre talent: saben explicar una història com si fos un conte, tant és que sigui màgica, costumista o inquietant. Aniversari forma part de les màgiques, perquè incorpora un punt de fantasia, però també és la més universal de les aventures: una història d'amor. En aquest cas, la d'un noi que somia que la noia que s'estima en secret formuli el desig que ell espera abans de bufar les espelmes del pastís d'aniversari.

A l'hora d'imaginar un videoclip per a aquesta cançó, Àlex Pastor i Roger Padilla podien haver triat una desena de formats per vestir amb imatges el desig d'un noi que voldria fer-se petit per endinsar-se en la seva estimada a través del llagrimal. Pedro Almódovar potser hauria repetit l'escena de la pel·lícula Hable con ella , aquella en què un increïble home minvant posseïa la noia per un altre forat. I qui sap si David Cronenberg no hauria convertit el noi en un mosquit a la recerca del plaer de la nova carn.

Però Pastor i Padilla van tenir una altra idea: escenificar la investigació del misteri de l'amor, com si fos el misteri d'un crim del segle XIX. Dat i beneït, el resultat és un curtmetratge de vuit minuts, tres minuts i mig més que la cançó, que combina el punt de vista de la composició de Guillem Gisbert amb un altre d'omniscient. És així com el videoclip permet que l'espectador segueixi l'apassionant aventura que protagonitzen els actors Biel Durán i Ona Casamiquela, i alhora contempli la feina dels investigadors, interpretats per Sergi López i Arnau Vallvé, el bateria dels Manel.

Entre una cosa i l'altra, hi apareixen els altres Manel fent de pretendents de la noia, i Jaume Sisa immortalitzant amb la càmera fotogràfica la galeria dels "il·lustres viatgers" de la cançó, que semblen sortits d'una pel·lícula de Fellini, o potser d'una de Terry Gilliam. Fins i tot s'hi passegen els Mishima, amb barret i instruments de vent.

stats