MÚSICA
Cultura 10/01/2013

Al Tall s'acomiadarà al Tradicionàrius

Una festa popular donarà el tret de sortida divendres al 26è Tradicionàrius. Fins al 22 de març se celebraran 53 concerts, com el de comiat d’Al Tall i el de 20 anys de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries.

L.s. / X.c.
2 min
Alguns artistes que participaran al Tradicionàrius van ser ahir al C.A.T., en una presentació amenitzada pels grallers Els Laietans.

BARCELONAEl festival folk internacional Tradicionàrius va celebrar l'any passat 25 edicions. Dijous que ve es preestrenarà al C.A.T. barceloní un documental produït per TV3 que recorre la història del certamen, El riu que ens porta. 25 anys de Tradicionàrius , que és per extensió un repàs a la música folk del país. El Tradicionàrius és el gran aparador de la música d'arrel de Catalunya i, any rere any, recull la nova producció del gènere que s'ha fet a casa, convida artistes destacats i difon la música folk a través d'activitats familiars. Tot plegat ho farà amb un pressupost similar al de l'any passat: 147.000 euros, dels quals 60.000 corresponen a l'aportació de la Generalitat a través de l'ICEC.

Una de les cites claus d'aquesta edició serà el concert de comiat del grup valencià Al Tall, organitzat conjuntament amb el BarnaSants a L'Auditori el 14 de febrer. "Serà un acte de comiat, d'homenatge, un concert excepcional", va dir ahir el director del Tradicionàrius, Jordi Fàbregas. L'altra actuació destacada d'un festival sense caps de cartell seran Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, que commemoraran 20 anys als escenaris el 9 de febrer, dissabte de Carnaval.

També hi haurà una nit per recordar Jordi Boix, un dels creadors del Grup de Folk i de Falsterbo 3, mort l'any passat. Les seves cançons sonaran el 16 de març interpretades per Falsterbo Marí i diversos artistes convidats.

D'Isaac Ulam als "grallers 2.0"

L'àmplia programació d'enguany inclou viatges a la tradició des del present, com el que protagonitzarà el cantautor blanenc Isaac Ulam, que el 14 de març presentarà Ferida lluminosa , el fruit de la col·laboració de l'autor del disc Murtra amb José Domingo. També estrenarà disc Guillem Ballaz, que a Projecte pandero recupera cançoner tradicional, del Rosselló a l'Ebre. La seva reformulació de la tècnica del pandero quadrat es podrà escoltar l'1 de febrer.

Els mallorquins Taverners presentaran el 25 de gener el primer disc, en què remenen peces tradicionals i clàssics de la cançó d'Ovidi Montllor, Maria del Mar Bonet i Guillem d'Efak, entre d'altres.

Una vegada més, la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona promet sorpreses. El 16 de febrer passarà per L'Auditori per experimentar amb els músics de Kaulakau a partir d'un programa basat en noves músiques d'arrel amarades d'etnojazz i improvisació.

La confrontació d'estils és el fil conductor de la música dels Laietans, guanyadors del concurs SONS de la Mediterrània. Ells mateixos es defineixen com "el primer grup de gralles 2.0 del món", i en el seu repertori inclouen adaptacions gralleres de cançons de Shakira i Antònia Font. La cita, el 31 de gener, dins d'una jornada monogràfica titulada Viu la gralla!

stats