31/05/2016

'Al Halqa', una exposició amb la màgia de Marràqueix

2 min

Crític TeatralLa rotllana. Al Halqa significa rotllana en àrab i és el títol d’un ambiciós projecte del cineasta alemany Thomas Ladenburger, que durant deu anys ha documentat la vida de la plaça Jamaa al-Fna de Marràqueix, declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco el 2008. Un espai màgic on s’apleguen encantadors de serps, músics gnawis, ballarins transvestits i rondallaires que expliquen històries mil·lenàries de visirs, genis i dimonis per ensenyar i divertir els espectadors que s’apleguen al seu voltant, precisament formant una rotllana. Però aquestes tradicions, que s’han conservat i renovat durant tants i tants anys, no són alienes als canvis de la societat marroquina i els que més pateixen són sens dubte els joglars, que tenen al davant un turisme creixent que no els pot entendre i només busca fotografiar-los i una població local que mostra desinterès per un art que ja sembla massa antic. Els mateixos narradors ho expliquen a la pel·lícula de Landerbuger, que recull les vides d’aquests nòmades de la paraula als quals cada cop els costa més aconseguir fer la màgica al halqa.

Viatge iniciàtic. El treball de Ladenburger ha generat diverses pel·lícules documentals que mostren la dura vida d’aquests artistes de carrer, les seves preocupacions i com treballen, com riuen i com, de vegades, es desesperen. Una de les històries més llargues i emotives és el viatge iniciàtic del més veterà dels narradors, el vell Abderrahim al-Azaliah, amb el seu fill Zohair per ensenyar-li l’art d’explicar històries i, sobretot, la manera de formar una al halqa i mantenir-la fins al final. Zoheir ha de trobar el seu propi estil per a una nova generació d’oïdors, que no volen sentir parlar de llargs dies passats, sinó de qüestions com la sida.

Fundació Dar Bellarj. Aquests materials han servit per a una interesantíssima exposició a la seu de la fundació Dar Bellarj a la medina de Marràqueix. Una exposició viva amb impressionants fotografies dels artistes de la plaça i projeccions de vídeos que recullen fragments de les actuacions tant des del punt de vista de l’interior de la rotllana com des de l’exterior. Fins i tot qualsevol visitant pot sentir-se rondallaire per una estona i explicar un conte en una mena de fotomaton que queda immortalitzat a la web. Una exposició que li escauria de ple al Centre de la Imatge La Virreina.

stats