Política 11/12/2013

Zapatero: "No hi ha cap país democràtic del món que hagi conegut una secessió del seu territori"

"L''apoyaré' me'l vaig creure i el vaig portar fins als límits de la Constitució", diu l'expresident espanyol en una entrevista a TV3

Ara
2 min
José Luis Rodríguez Zapatero a TV3

BarcelonaL'expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, admet que "Catalunya necessita una explicació després de la sentència de l'Estatut" i que hi ha "coses" del text tombat pel Tribunal Constitucional (TC) que "es poden recuperar" ara en ple procés sobiranista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a TV3, l'expresident espanyol defensa que el cas català es debati al Congrés, com es va fer amb el pla Ibarretxe. "No pot ser que el Parlament de Catalunya tingui a l'agenda una consulta i al Congrés no s'hagi produït aquest debat", ha assegurat.

Zapatero assegura que es va "creure" l'expressió "apoyaré' l'Estatut que aprovi el Parlament de Catalunya" que va fer en un míting al Sant Jordi en plena campanya de Maragall abans del primer tripartit i que la va portar "fins als límits de la Constitució". Amb tot, l'expresident espanyol creu que cal respectar la sentència de l'alt tribunal. "El TC es va carregar algunes parts de l'Estatut, en la meva opinió algunes parts petites. Però el Constitucional és el Constitucional, la democràcia és un joc de límits. Ens agradarà o no". Zapatero es desmarca completament d'aquella sentència: "L'advocat de l'Estat no obeeix el govern. Jo hauria volgut que no hagués tocat res de l'Estatut". També nega haver deixat caure l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall. "A Maragall li vaig donar suport permanent", assegura.

Sí que admet que li va "costar d'entendre" que un Estatut votat pels ciutadans fos "modificat per un tribunal" i que, davant el malestar dels catalans i el procés sobiranista cal moure fitxa. "La sentència de l'Estatut va provocar frustració i incomprensió", reconeix Zapatero.

L'expresident espanyol és partidari del diàleg, d'acostar posicions entre Catalunya i Espanya, de "recuperar" parts de l'Estatut tombades, però s'oposa de totes totes a la consulta que defensa el Parlament català.

L'expresident espanyol accepta la reforma de la Constitució però no veu bé que el text constitucional reculli la possibilitat que els catalans puguin ser consultats sobre el futur de Catalunya. "Una Constitució democràtica estableix un ordre democràtic per a la unitat i l'estabilitat. Ara esmenarem el que fan les grans constitucions del món? No puc creure en això. Això no passa a cap país democràtic". "No hi ha cap país democràtic del món que hagi conegut una secessió del seu territori", afirma. I ha afegit després en una altra entrevista a RAC1: "No sóc partidari dels referèndums perquè divideixen artificialment i perquè no es contesta molts cops el que es pregunta".

stats