CRIM ORGANITZAT
Balears 25/07/2013

Els àngels volien blanquejar diners a un circuit de Fórmula 1

El jutge Velasco decreta presó per al primer dels interrogats

A. Zurimendi / Efe
2 min
El primer dels implicats, ahir horabaixa accedint als jutjats de l'avinguda Alemanya (Palma) per ser interrogat pel jutge Velasco.

PalmaMallorca no només era, fins ara, una mena de santuari dels Àngels de l'Infern. També havia de ser, de fet, la base sobre la qual construir el seu gran projecte de blanqueig de doblers: un circuit de Fórmula 1.

Així ho revelà ahir el Ministeri d'Interior, que afegí que els membres de la trama delinqüent preparaven aquest projecte com a via per legalitzar els diners obtinguts amb els seus negocis il·lícits. I no només provenien de les activitats a Mallorca i a l'estat espanyol, sinó també, majoritàriament, de Turquia i Alemanya.

La possible construcció del circuit de Fórmula 1 a Mallorca, a més a més, es veuria afavorida per l'especial interès que actualment tenen les administracions illenques a cercar inversió privada.

Això no obstant, els cossos policials desarticularen bona part de la trama aquest dimarts i n'arrestaren fins a 24 implicats a Mallorca. De fet, el jutge Eloy Velasco, pertanyent a l'Audiència Nacional i desplaçat ahir fins a Palma, interrogà a l'horabaixa els dos primers detinguts. Es tracta d'un dels dos subalterns de l'organització, per a qui Velasco decretà presó provisional i sense fiança; a més d'una dona per a qui acordà presó eludible sota fiança de 30.000 euros.

Entre els detinguts es troba el màxim responsable de la banda a Mallorca i, especialment, el líder de de la trama a Alemanya, que també ho és a escala internacional: Frank Hanebuth. Els arrestats estan imputats per una llarga llista delictiva: homicidi en grau de temptativa, blanqueig de capital, tràfic de drogues i d'armes, delictes relatius a la prostitució, extorsions, atemptat a agent de l'autoritat, apropiació indeguda, amenaces, coaccions, robatori amb violència i detenció il·legal.

Per tot plegat, el Ministeri d'Interior va ressaltar ahir la importància de l'operació. El secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez, ho definí de "brillant" i "magnífic" cop contra una "perillosa" organització criminal. Martínez, a més a més, insistí en la "molt bona coordinació" entre les dues forces de seguretat de l'Estat (Policia Nacional i Guàrdia Civil), com també l'"estreta col·laboració" amb altres cossos internacionals, com ara Europol (policialment) i Eurojust (jurídicament).

Lloret de Vistalegre

Des del Ministeri d'Interior explicaren que les operacions de blanqueig de capital eren realitzades a través d'un entramat d'empreses a nom de testaferros, els quals també eren emprats per figurar com a suposats propietaris de diferents immobles, com una possessió a Lloret de Vistalegre valorada en 2,5 milions d'euros.

En els 31 escorcolls realitzats dimarts, els agents decomissaren armes de foc, diverses armes blanques, una defensa elèctrica, 10 automòbils, 4 motocicletes d'alta gamma, embarcacions, prop de 50.000 euros en metàl·lic, joies per valor de 500.000 euros i diverses quantitats de cocaïna, marihuana i anabolitzants.

També decomissaren diversos iPad, telèfons mòbils, jaquetes i camisetes amb el símbol i l'anagrama brodat dels Àngels de l'Infern.

stats