Balears 23/08/2013

Un vigilant del Parc Natural de Llevant que ara és una càmera

El Govern balear ha insistit molt aquests dies que l'incendi que ha cremat a Artà i Capdepera no s'ha produït dins els límits del Parc Natural de Llevant

Mercè Pinya
2 min

Palma.El Govern balear ha insistit molt aquests dies que l'incendi que ha cremat a Artà i Capdepera no s'ha produït dins els límits del Parc Natural de Llevant. És cert, tot i que la zona que ha cremat tingui els mateixos valors naturals i paisatgístics que el territori que sí que hi està inclòs i que, de fet, en formà part fins que l'any 2003 el Govern de Jaume Matas, amb Jaume Font com a conseller de Medi Ambient, en retallaren el 93% de la superfície.

Un incendi de les característiques que ha cremat aquests dies la finca pública de sa Duaia, a Artà, i Son Barbassa, a Capdepera, podria tardar més a advertir-se ara al parc perquè s'ha retallat en vigilància en els darrers mesos.

De fet, des d'aquest 2013, el Govern ha eliminat la vigilància que feia un treballador de l'Ibanat des de la torre de la Tudossa i l'ha substituït per una càmera. Aquesta és una de les denúncies que ha fet el comitè d'empresa de l'Ibanat, que així mateix recorda que recentment s'han fet dos contractes nous d'alta direcció, que "no sabem a quines tasques es dediquen" i que, segons afirmen, el seu cost anual és equivalent al d'una brigada d'extinció sencera.

Els treballadors alerten de la gravetat d'aquesta retallada i reivindiquen la necessitat de potenciar la vigilància estàtica, mitjançant les torres, i la dinàmica, amb unitats mòbils. A més de la vigilància, els treballadors denuncien l'eliminació de les someres i ases que s'introduïren en aquest parc natural per menjar-se el sotabosc i controlar el creixement de la vegetació, fet que suposa un altre retrocés pel que fa a les tasques de prevenció.

El Parc Natural de la península de Llevant abraça una superfície protegida de 1.671 hectàrees, de les quals 1.658 corresponen a les finques públiques d'Albarca, es Verger i s'Alqueria Vella, i 13 a la Reserva Natural del cap del Freu. El parc i les reserves es declararen el 2001 amb 16.232 hectàrees. El Govern Matas, el 2003, va desprotegir el 93% d'aquest bell paratge.

stats