SERVEIS SOCIALS
Balears 13/08/2013

Un vestit d'Alioune per a la reina

El senegalès és sastre i confecciona roba a Càritas Mallorca amb teles duites directament del seu país

Laia Seró
2 min

Palma.Alioune Badara confecciona vestits de colors lluents i estampats geomètrics tres dies a la setmana a Palma. "Al Senegal, la confecció de roba va molt lligada a la religió", explicava ahir al costat de la màquina de cosir del taller. Badara fa quatre anys que va emigrar del Senegal, on treballava de sastre, i des de l'any passat participa en eel projecte Koluté de Càritas Mallorca per a immigrants senegalesos. "Els ensenyem una manera més industrial de confecció", deia la jove dissenyadoradel taller, Ainhoa de la Iglesia. Ahir, però, va ser un dia atípic. I és que Alioune Badara va entregar un dels seus vestits a la reina, que va visitar la seu de Càritas d'orientació i formació laboral en una de les darreres aparicions oficials que farà aquest estiu a les Illes.

La visita reial, en què també es va poder veure el president José Ramón Bauzá i el batle de Palma, Mateu Isern, va tenir lloc a la Gerreria, el barri palmesà on es concentraren els menestrals fins a les darreries del segle XIX, entre els quals hi havia una gran quantitat de sastres.

Devers les nou, nombrosos efectius de la PoliciaNacional ja aixecaven tapes de claveguera i una trentena de periodistes esperaven la monarca en una visita que s'augurava, si més no, mesurada. Finalment de verd i flors liles, Sofia va creuar el passadís d'entrada entre flaixosi autoritats mudades. A dins l'esperava una reunió -a la qual no va tenir accés la premsa- amb l'equip de direcció de Càritas Mallorca i una representació de voluntaris. "La premsa per allà", repetien per enèsima vegada.

La següent parada va ser El racó d'infants, on els fills de les participants dels tallers queden sota la vigilància d'una voluntària mentre les seves mares són a classe de castellà o de domòtica, per exemple. "Els distrec un poquet", va dir la dona mentre posava amb els nins com si es tractàs d'un betlem vivent.

La seu de Càritas que ahir guaità la reina atén durant l'any un centenar de persones -el 80% de les quals són immigrants- que participen en els cursos de formació d'idiomes, d'habilitats com l'electrònica o de tallers de labor d'inserció sociolaboral que s'hi ofereixen.

La darrera aturada de la monarca fou el taller d'Alioune Badara i els tres costurers senegalesos, els quals van obsequiar Sofia amb un "pitxii un vestit de talla d'infant, una bosseta necesser i un turbant" confeccionats per ells mateixos amb teles duites directament del Senegal.

El president José Ramón Bauzá qualificà de "privilegi" que la família reial passi part de les vacances a Mallorca i, per la seva banda, el director de Càritas Mallorca, Antoni Vera, agraí que Sofia "conegui la realitat" de la societat palmesana.

stats