Balears 08/08/2013

Els treballadors de l'Ibanat reclamen més prevenció

Destaquen la reducció dels recursos que ha patit l'ens

ara balears
2 min
El paisatge desolat de la Serra ha de batallar ara contra un altre perill: l'erosió que se'n pot endur la terra amb els primers ruixats.

PalmaEl que és barat sol sortir car. Aquesta és la màxima des de la qual els treballadors de l'Ibanat han reclamat més polítiques preventives per poder evitar catàstrofes com l'incendi que arrasà 2.335 hectàrees als municipis d'Andratx, Estellencs i Calvià, en una roda de premsa en la qual han exposat el seu punt de vista respecte de l'actuació per extingir un dels pitjors incendis de la història de les illes.

El comitè d'empresa de l'ens explica amb xifres les retallades que ha patit el servei, tant en personal com en mitjans, respecte de l'any passat. Així, considera que la gestió dels espais naturals, la protecció del territori i la prevenció d'incendis "no és una prioritat" pel Govern presidit per José Ramón Bauzá.

"La prevenció no es fa amb mitjans aeris ni amb mitjans vinguts de la Península, sinó amb mitjans humans i tècnics propis de les Illes, que són els coneixedors del territori", apunta el comitè d'empresa en el comunicat. "No s'ha de voler estalviar en prevenció perquè després costa més reparar el dany causat", continua.

En primer lloc, destaquen la disminució del pressupost de l'Ibanat un 13,25% respecte del 2012 (dels 12.077.436 euros de 2012 als 10.475.000 d'enguany). Així, el capítol destinat a personal ha patit una reducció de 650.000 euros respecte del 2012, mentre que la minva en la despesa en béns i serveis ha estat de 86.500 euros.

En aquest sentit, apunten que a més dels set acomiadaments que han sofert treballadors de l'Ibanat, més els 32 acomiadaments de l'extingida Espais de Natura Balear, s'han amortitzat vuit llocs de feina amb jubilacions que no s'han suplit.

Com a mesures preventives, reclamen l'augment de la vigilància estàtica (torres) i dinàmica (unitats mòbils), unes mesures de prevenció que segons expliquen també han experimentat les retallades amb el tancament de diverses torres de vigilància i la substitució d'altres per càmeres.

També es queixen de la poca contractació de reforç (només quatre contractacions), que contrasta amb la incorporació de nous directius que "no sabem a quines tasques es dediquen". En aquest sentit, critiquen que s'hagin hagut d'assumir la vigilància i el manteniment del Parc Nacional de Cabrera sense la contractació de nous efectius.

Una de les principals reivindicacions que fa el comitè d'empresa de l'Ibanat és l'equiparació salarial amb la resta de cossos que es dediquen a tasques d'extinció. "Les nostres retribucions no haurien de ser ni millors ni pitjors que les dels altres col·lectius, sinó semblants. Per això demanam unes retribucions justes i unes condicions de feina dignes", exigeixen en el comunicat, després de recordar l'enduriment de les condicions laborals a què s'han vist sotmesos.

stats