NUTRICIÓ
Balears 05/08/2017

El poder antiinflamatori del saïm de porc

També s’han determinat alguns components responsables d’aquest efecte gràcies a una tesi doctoral

Anna Vidal
3 min
El saïm de porc té propietats contra la inflamació, segons ha demostrat la tesi doctoral de Xavier Capó.

PalmaEl saïm de porc, a banda de ser un ingredient típic de la cuina mallorquina, s’ha utilitzat tradicionalment per rebaixar la inflamació. Fins al moment, aquesta propietat no s’havia estudiat científicament, però ara una tesi doctoral defensada recentment a la Universitat de les Illes Balears n’ha demostrat l’efecte antiinflamatori.

“Primer ho vàrem provar amb rates i vàrem veure que, efectivament, gràcies al saïm baixava el grau d’inflamació, sobretot la mida de la zona inflamada”, explica Xavier Capó, autor de la tesi. Després, apunta, es tractava de saber quins elements del saïm eren els responsables d’aquest efecte antiinflamatori i, per això, varen fer un extracte de saïm a través de processos químics. “Vàrem provocar una inflamació, vàrem aplicar aquest estracte sobre les cèl·lules i vàrem veure que tots els marcadors d’inflamació es reduïen d’una manera dràstica després del tractament amb saïm”, assenyala.

La passa següent era intentar determinar quins components del saïm tenien aquest efecte. Mitjançant l’espectometria de masses, varen poden determinar diversos components del saïm, varen adquirir aquests components purs i els varen provar en la concentració en què es troben en el saïm, fins que “vàrem topar amb un component que ens donava uns efectes pràcticament calcats al saïm”. “Tot i que aquest component que aïllàrem era responsable de l’efecte antiinflamatori, vàrem veure que la combinació de tots era el que ens donava efectes més semblants al saïm”, assevera. Ara, explica, l’objectiu és continuar investigant, ja que “sabem quin component és, però no sabem com actua; volem esbrinar el mecanisme o ruta cel·lular per la qual actua”.

Omega-3 en esportistes

L’objectiu general de la tesi de Xavier Capó era, d’una banda, evidenciar les propietats antiinflamatòries del saïm de porc i, de l’altra, estudiar els efectes de nutrients i d’aliments funcionals enriquits amb àcids grassos essencials i antioxidants sobre els marcadors d’estrès oxidatiu i d’inflamació associats a la realització d’exercici físic agut.

La recerca parteix d’un projecte en què s’havien d’estudiar els efectes d’una beguda feta amb ametla enriquida amb omega 3 i vitamina E en diferents tipus d’esportistes. Concretament, varen prendre aquesta beguda els jugadors de futbol del Mallorca B, durant vuit setmanes d’entrenament, i taekwondistes del Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat, durant sis setmanes, utilitzant la cinta de córrer. “Els resultats d’aquest estudi varen donar peu a la tesi”, precisa Capó.

La investigació evidencia que l’enriquiment de la dieta amb omega 3 i vitamina E té efectes antiinflamatoris associats a l’exercici, de manera que aquesta alimentació reverteix la inflamació provocada per un exercici físic intens al mateix temps que potencia les capacitats antioxidants. La recerca també mostra que l’entrenament, a més d’incrementar el grau d’inflamació del cos, augmenta el grau de preparació de les cèl·lules immunitàries per respondre davant un estímul extern com podria ser una infecció. “Vàrem aïllar cèl·lules immunitàries i les vàrem posar en presència d’un estímul bacterià per simular una infecció, i vàrem veure que, després de fer exercici, les cèl·lules responien molt més exageradament davant l’estímul”, apunta. En canvi, explica, amb l’enriquiment de la dieta “aquesta resposta exagerada es veia reduïda”. Així , es posa de manifest que la suplementació amb nutrients rics en àcids grassos poliinsaturats omega-3 i antioxidants modula la resposta inflamatòria i el balanç oxidatiu associat a l’entrenament i a la realització d’exercici físic agut.

La tesi doctoral s’emmarca en un projecte de recerca en el qual s’estudien les bases científiques de l’acció d’elements nutricionals sobre l’estat inflamatori associat a la pràctica d’exercici físic al Laboratori de Ciències de l’Activitat Física, del Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut de la UIB i el Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición (CIBEROBN).

stats