PROCESSOS INTERNS
Balears 15/11/2014

Les primàries tensionen MÉS

El procés que avui culmina ha incrementat la desconfiança entre PSM-IV i Esquerra

Quim Torres
4 min

PalmaLes primàries que fa avui MÉS per elegir els seus candidats a les principals institucions han fet aflorar unes tensions internes que es covaven des de l’entrada d’Esquerra a la coalició el mes de maig passat. El PSM i IniciativaVerds, que han convergit, desconfien dels independendistes, i viceversa. I la tensió interna és evident malgrat que s’intenti superar amb crides a la participació i a desobeir consignes, com les que ahir va fer la coportaveu de la coalició, Fina Santiago, abans de les primàries d’avui.

El PSM i IniciativaVerds havien aconseguit funcionar com una única cosa. Al PSM li interessava el discurs d’esquerra radical dels seus socis perquè entén que li permet connectar amb un aspectre social més ampli i li ofereix més garanties electorals que l’aposta única pel discurs nacionalista en el qual estava encasellat. A IniciativaVerds, un partit amb quadres però base incerta, li interessava un soci amb estructura. El model era Compromís, una força creixent al País Valencià. PSM i IniciativaVerds s’entenen i, amb el temps, deixen d’actuar basant-se en quotes i releguen les consignes. Fina Santiago, per exemple, fou la més votada en l’assemblea que elegí la primera executiva de MÉS, quan el partit del qual forma part, IniciativaVerds, té una militància que el PSM més que duplica.

Però, segurament per evitar un competidor, MÉS opta per integrar Esquerra. Dins MÉS existia certa desconfiança sobretot cap al líder dels republicans, Joan Lladó, abans que es fes efectiu l’acord. Pesava el paper que va jugar en temps del Pacte, quan es va desmarcar del Bloc (l’anterior coalició electoral entre PSM, Esquerra Unida, Els Verds i Esquerra) i va deixar els càrrecs públics a mitjan legislatura. Però Esquerra acceptà les condicions de MÉS, que no li garantien presència en els càrrecs ni altaveu, i després d’una llarga negociació, acabà entrant a la coalició el maig passat.

L’entrada de la formació de Lladó reforçava aparentment el flanc sobiranista de la coalició, però allò cert és que MÉS no ha modificat el discurs de llavors ençà i, en un context de previsió de creixement de forces com Podem, es posiciona bàsicament com una força autòctona dins el mateix aspectre. Esquerra no vol ser només comparsa. No està còmoda sense poder condicionar el discurs i, sobretot, sense tenir accés a l’altaveu que li garantiria la presència institucional. Interpreta que MÉS no pot ser aliè a l’auge del sobiranisme al Principat i considera que el PSM ha permès que IniciativaVerds marqui el discurs i assoleixi massa protagonisme.

La convocatòria de les primàries es planteja per Esquerra com una oportunitat per pegar un cop de timó. I la formació posa tota la carn a les graelles per aconseguir representació en les candidatures de MÉS, en què Lladó mateix es presenta a la llista del Parlament. PSM i IniciativaVerds temen que Lladó sigui un element desestabilitzador i comencen a veure que les primàries se’ls poden escapar de les mans. I els aparells d’Esquerra i del PSM-IniciativaVerds s’activen (igual com va passar al PSIB en les seves primàries d’abril) per intentar mitigar al màxim les incògnites que duu implícites un procés com el d’unes primàries obertes a la participació ciutadana i en les quals no només s’elegeixen els caps de llista al Parlament per Mallorca, al Consell i a l’Ajuntament de Palma, sinó també tots els integrants de les candidatures.

Esquerra funciona per un costat i el PSM i IniciativaVerds per un altre. Al marge dels ciutadans que s’han interessat motu proprio per votar, igual com ha passat en altres primàries (les del PSIB, sense anar més enfora), els dirigents i els candidats convencen gent perquè participi en el procés. Existeixen consignes i, fins i tot, llistes amb propostes de candidats a votar. I n’existeixen d’uns i dels altres.

Els republicans no presenten candidats a liderar la llista al Parlament i al Consell, on el PSM es garanteix la presència de Biel Barceló i Miquel Ensenyat, respectivament. Però Lladó mou peça a Cort i presenta un candidat propi, Joan Josep Pasqual, que s’enfrontarà al regidor Toni Noguera. El moviment, que se suma a altres actuacions en solitari d’Esquerra, no agrada gens a la cúpula. Com tampoc el fet que s’hagi produït la inscripció de 200 ciutadans d’origen senegalès per votar a les primàries de MÉS, que estaria relacionada amb la presència com a candidat a la llista de Palma de Madiop Diagné, president de l’Associació de Senegalesos de Mallorca, que s’hi presenta com a independent però es troba en l’òrbita d’Esquerra Republicana.

Els moviments afegeixen tensió a la que ja comporta un procés nou, que inclou un component d’incògnita perquè escapa del control total que fins ara han tingut els aparells. Aquest procés serà determinant no només per als candidats, que s’hi juguen garantir-se una presència institucional i un sou públic durant els propers quatre anys, sinó també per a la coalició, que en funció dels resultats podria acabar redefinint discursos i revisant equilibris interns.

Part del futur de MÉS depèn ara dels prop de 8.000 inscrits per votar en les primàries d’avui.

“Cada vot que es faci a consciència és una clatellada contra una possible consigna o intent de manipulació”, afirmà ahir la coportaveu de la coalició, Fina Santiago, que no es presenta en aquest procés. Al costat de Santiago hi havia el líder de MÉS i del PSM-E, Biel Barceló, únic candidat a liderar la llista al Parlament; el batle d’Esporles, Miquel Ensenyat (PSM-E), únic candidat a encapçalar la llista al Consell; i els líders d’Esquerra a Mallorca i d’IniciativaVerds, Joan Lladó i David Abril, que es presenten per integrar la candidatura al Parlament. La dirigent va fer una crida a la participació dels 7.917 censats, 3.391 dels quals són militants i simpatitzants de MÉS, i la resta, 4.526, ciutadans que s’hi han apuntat. Excepte els 1.181 que han optat per votar per internet avui, la resta ho podran fer també avui en les 43 meses electorals que es constituiran arreu de Mallorca.

stats