Balears 03/08/2013

Els temporers també pateixen la crisi

La majoria són de Colòmbia i estan a les Illes entre sis i nou mesos. Sembren, recullen i deixen les finques preparades per a l'any que ve

Maria Magdalena Huguet
2 min

PalmaÉs la plena a foravila. Síndries, melons, tomàtigues... ara és el temps de collir el que s'ha sembrat. Enguany, però, són molts pocs els temporers que la recullen. Si fa uns anys arribaven a les Illes uns quatre-cents treballadors per fer feina al camp, enguany n'han arribat ben pocs. Segons el secretari general d'Unió de Pagesos, Biel Torrens, "només han vingut els repetidors que fa vuit o deu anys que vénen. No n'ha vingut cap de nou". De fet, els que han arribat són els que fan el paper de capatàs i que ja són molt coneguts per l'empresari que els contracta.

La majoria són de Colòmbia i estan a les Illes entre sis i nou mesos. Sembren, recullen i deixen les finques preparades per a l'any que ve. El pagès els paga una part del bitllet d'avió i els facilita un allotjament a un preu assequible. Diu Torrens que "fa uns anys el pagès podia aconseguir el bitllet a un preu raonable, ara mateix pagar el passatge pot costar 1.700 euros i no surt a compte".

El motiu de la davallada dels temporers, però, no és el bitllet. És que de cada vegada és necessiten menys treballadors perquè es conreen més pocs camps. La crisi econòmica ha fet que el consum de fruita i verdura de les llars de les Illes hagi disminuït i això fa que els pagesos sembrin més poc.

Borsa de treballadors

Ara, a més, els pagesos de les Illes, si necessiten treballadors, recorren a la gent que hi viu. Unió de Pagesos ha creat una borsa per a tots els illencs que hi volen fer feina. Hi ha uns vuitanta inscrits, molt menys dels que havien previst. Segons Biel Torrens, "les feines que s'ofereixen són esporàdiques, ara mateix es necessita gent per recollir la fruita i hortalissa de l'estiu, i d'aquí a un mes se'n necessitarà per a la temporada de veremar". Són contractes curts i ocasionals que donen poca estabilitat als treballadors però, tot i això, el sindicat preveia més inscripcions.

Preus ètics

Per Unió de Pagesos, l'única manera de revertir la feina a fora vila i aconseguir que en pugui viure més gent és que els consumidors de les Illes es conscienciïn que han de consumir producte local i pagar-lo a un preu ètic.

stats