Balears 26/08/2013

La tempesta ha descarregat uns 8.000 llamps a les Balears aquesta matinada

Ara Balears
1 min

PalmaLa tempesta que ha afectat Balears la matinada passada ha deixat unes 8.000 descàrregues elèctriques a les Illes, principalment a la mar i en zones del nord d'Eivissa i el sud-oest de Mallorca.

El portaveu de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), Miquel Àngel Gili, ha explicat que les descàrregues elèctriques tenen preferència per caure en zones marítimes, precisament, "perquè la mar és la font de combustible de les tempestes, mitjançant el vapor d'aigua que procedeix d'una mar molt càlida i que n'alimenta la formació".

Durant la matinada passada, els llamps han caigut sobretot al nord d'Eivissa i a l'oest i sud de Mallorca, i posteriorment la tempesta s'ha anat estenent per Mallorca: ha entrat per Andratx i Calvià, i s'ha dirigit cap a tota la serra de Tramuntana i els municipis de la badia de Palma.

També han estat destacades les precipitacions que s'han produït durant la matinada, principalment a Calvià amb un registre de 48,1 litres per metre quadrat; Galilea, amb 30; Palma, amb 27,5; Banyalbufar, amb 24,4, i Establiments, amb 22.

Les tempestes també estan afectat una mica menys Eivissa, on estan passant pel nord de l'illa, i bastant menys a Menorca.

"Les dades aniran augmentant al llarg del dia perquè les precipitacions continuaran", ha informat Gili en declaracions a l'agència Efe.

El portaveu ha destacat que les Illes estan en alerta taronja per pluges intenses a Mallorca fins avui capvespre, que previsiblement es rebaixarà a alerta groga fins demà horabaixa.

El pronòstic indica que les precipitacions intenses prosseguiran tot el dia d'avui i demà, acompanyades de tempestes; de dimecres a divendres es preveuen precipitacions febles que remetran amb vista al cap de setmana.

stats