EDUCACIÓ
Balears 15/06/2013

Un sondeig eleva al 90% el català

L'STEI-i contradiu les dades de la Conselleria d'Educació, que ho rebaixava al 70%

Ander Zurimendi
2 min

Palma.La comunitat educativa continua rebatent les xifres atorgades per la Conselleria d'Educació sobre l'elecció de la primera llengua d'escolarització. Justament, la consellera Joana Maria Camps anuncià fa deu dies que el 70% dels pares i mares havia optat pel català, davant el 30% que ho feia pel castellà.

Tanmateix, el sindicat STEI-i denuncià ahir que la Conselleria "falta a la veritat", ja que les dades que té la central són ben diferents. Segons un sondeig realitzat aquests darrers dies i fet públic ahir, el 90,5% de pares i mares amb infants de 3 anys ha triat el català com a llengua del primer ensenyament, mentre que un 9,5% ha optat pel castellà. Maria Antònia Font, portaveu educativa de l'STEI-i, assegura que "la Conselleria està mentint, tal com ho demostren les dades reals que ens han enviat des d'un centenar de centres escolars de les Illes".

A més a més, el sondeig apunta que en Educació Infantil de 4 anys, un 86% ha triat català, i un 14%, castellà, mentre que al nivell de 5 anys, el 87% ha optat pel català enfront del 13% del castellà.

També a Primària

Finalment, les dades del sondeig de l'STEI-i indiquen que en el primer curs de Primària el 88,7% dels pares i mares ha elegit el català com a llengua del primer ensenyament i l'11,3% s'ha decantat pel castellà. És una xifra similar a la del segon curs de Primària, que se situa en el 87,8% davant el 12,2%.

Font, però, apunta que "és amb 3 anys quan entren la majoria dels infants escolaritzats a l'ensenyament públic, i el 90,5% dels pares i mares de les Illes Balears ha triat el català com a llengua del primer ensenyament". Per tant, Font considera que " queda totalment demostrat que a l'Arxipèlag no hi ha una demanda real del castellà".

Es tracta d'un raonament similar al que ha mostrat Escola Catòlica (patronal dels centres catòlics), des de la qual manifestaren que, segons les seves dades, un 71% dels infants dels seus centres optava pel català i el 29% pel castellà.

A les catòliques

Aquestes xifres són molt diferents de les oferides per la Conselleria amb relació als centres privats, on deien que guanyava el castellà en una proporció de quasi 60 a 40%. "Les dades de les escoles concertades catòliques no són les difoses pel Govern", respongué, solemne, la Confederació d'associacions de pares i mares d'Escola Catòlica (Confaecib). Així mateix, diverses cooperatives d'ensenyament han desmentit públicament les dades de la Conselleria d'Educació. Aquests nombres, per cert, foren polèmics en el seu llançament, ja que els percentatges oferits per Educació no quadraven i hagueren de matisar la seva pròpia informació.

stats