Balears 24/12/2013

La societat civil duu la Llei de símbols davant l'ONU

Demanen que digui si atempta la llibertat d'expressió

M. Pinya
2 min

Palma.La societat civil no ha quedat de mans plegades davant l'aprovació de la Llei de símbols dijous per part del Parlament amb els vots en solitari del Partit Popular. El president de FAPA Mallorca, Vicenç Rodrigo, que ahir parlà en nom de les denou entitats que presentaren aquesta iniciativa, diu que se senten "aïllats" i que "fa falta que als ulls del món es vegi el que succeeix a les Illes Balears perquè es facin les passes adequades davant aquesta situació inadmissible".

Les entitats, que van més enllà de la comunitat educativa, enviaran una comunicació al relator especial de l'ONU que vetla per la llibertat d'opinió i expressió perquè "investigui" la vulneració d'aquest dret fonamental "que suposarà la simple entrada en vigor d'aquesta llei i la seva aplicació i perquè adopti les mesures necessàries perquè el govern espanyol i el balear compleixin les seves obligacions internacionals en matèria de drets humans".

La professora de Dret Internacional Públic de la UIB, Margalida Capellà, ha estat l'encarregada d'assessorar les entitats i d'elaborar l'escrit que serà remès en breu. Plantejaran que la Llei de símbols incompleix l'article 20 de la Constitució espanyola, que prohibeix la censura prèvia, i l'article 19.2 del Pacte internacional de drets civils i polítics, subscrit per Espanya.

De fet, l'article 4.3 de la nova llei promoguda per l'Executiu de Bauzá podria ser-ne el punt flac, ja que "imposa el requeriment d'autorització prèvia per col·locar símbols no oficials ni permesos", fet que, segons les entitats signants del document, "suposa clarament una restricció de la llibertat d'expressió". En aquest sentit, els arguments jurídics que presentaran davant l'ONU incideixen que "és públic i evident que l'objectiu d'aquesta llei és evitar i silenciar la crítica a les reformes d'un model educatiu i lingüístic que han provocat la mobilització massiva de famílies i professors en contra seva".

Iniciativa política

"Aquesta no és una iniciativa jurídica, no és una denúncia", advertia la jurista Margalida Capellà. És part d'una "estratègia política", ja que en l'àmbit judicial l'única carta que es podria jugar és el recurs d'inconstitucionalitat, que només el poden interposar el president del govern central, el Defensor del Poble, 50 diputats o senadors, o els governs i els parlaments autonòmics, fet que, en aquest cas, redueix l'opció exclusivament al PSOE, que aquesta legislatura ja ha recorregut la Llei de funció pública i el decret llei del TIL.

A més de les 19 entitats impulsores, entre les quals hi ha FAPA, hi ha tota la comunitat educativa, la Federació d'Associacions de Veïns de Palma, l'organització de consumidors Facua, Jubilats per Mallorca i l'Obra Cultural i també s'hi poden adherir altres organitzacions o particulars, advertí ahir el president de FAPA.

Des de l'STEI-i, Maria Antònia Font demanà al professorat que no retiri els símbols fins que la llei no entri en vigor, i així mateix, apuntà que la norma preveu "un termini d'un any per substituir les plaques i símbols dels centres".

stats