MERCAT LABORAL
Balears 04/03/2015

Els sindicats no veuen motius d'eufòria amb un 66% més d'atur que abans de la crisi

El conseller d'Economia, Joaquín García, afirma que la reducció interanual del 10% confirma que ja ens trobam immersos en la recuperació

Jaume Perelló
3 min
Seqüència d'atur i afiliats a la Seguretat Social al febrer.

PalmaLes llistes del SOIB varen registrar al febrer 8.923 aturats menys que el mateix mes del 2014, la qual cosa indica un descens de l'atur interanual del 10% i situa Balears com la segona comunitat en la creació d'ocupació, només per darrere de Cantàbria, amb un total de 80.295 aturats.

16.720 altes noves a la Seguretat Social suposen també una millora del 4,8% interanual, fet que implica que les Illes han vist augmentar el nombre de cotitzants de manera ininterrompuda des del maig del 2013.

"Això ja no és un canvi de tendència, és una clara acceleració de la reactivació econòmica". El conseller d'Economia, Joaquín García, no ha escatimat avui paraules per expressar la satisfacció de l'Executiu pels dos anys seguits de millora de les dades referents a l'ocupació, "el principal repte d'aquest Govern", ha dit. Les dades són positives i García ha volgut aprofitar la seva compareixença per destacar que, "si hi ha un partit que crea ocupació, aquest és el PP".

Ara bé, els sindicats no veuen les xifres amb tant d'optimisme, sobretot perquè insisteixen que l'ocupació que es crea és de mala qualitat i perquè no reflecteix els contractes parcials, que segons aquests agents socials són la majoria. Sostenen que moltes de les altes a la Seguretat Social corresponen a persones que tan sols tenen un contracte de jornada parcial i que això aprofundeix en la precarietat.

Per la secretària d'Ocupació de CCOO, Sílvia Montejano, "la remuntada en l'ocupació és precària i, a pesar del creixement dels indefinits (+631), el 84,8% dels contractes són temporals". "A més, el treball temporal protagonitza el 82,8% del creixement anual de la contractació", ha assegurat.

La directora general d'Economia, Joana Aina Perelló, ha afirmat respecte d'això que al febrer 3.692 persones van signar un contracte indefinit i que, entre aquestes, "s'ha produït un increment del 27% a temps complet, mentre que els indefinits a temps parcial només pugen un 1,1%, cosa que al nostre parer significa que millora també la qualitat". Així mateix, el conseller García ha assegurat que "tres de cada quatre afiliats actuals té un contracte indefinit".

Per la seva banda, la presidenta de la CAEB, Carmen Planas, ha destacat la reducció de l'atur en el sector de la construcció, on "baixa un 25% respecte de l'any passat, i en la indústria, un 16%, principalment en aquelles activitats relacionades amb la construcció, tot això gràcies a l'augment de les inversions en establiments turístics, ja que la millora de l'economia també anima els particulars a reformar els seus habitatges".

Recuperació a llarg termini

Les xifres són bones des de fa 2 anys, si bé les millores no compensen encara la terrorífica pujada de l'atur experimentada entre 2009 i 2012. Només al febrer del 2009 i del 2010, 41.000 persones anaren a l'atur. En l'actualitat, el nombre de desocupats és un 66% més elevat que al febrer del 2008, amb un total de 31.960 més que aleshores.

La comparativa amb les dades d'afiliació per al mateix període de l'any 2008 atorga també un saldo molt negatiu, de -55.207, amb un descens relatiu del -13,1% que no es recuperarà en dos dies.

El conseller Joaquín García s'ha mostrat convençut que a l'inici de la temporada alta les xifres seran encara "molt millors".

El sindicat UGT ha respost al Govern recordant-li que "les dades que maneja el sindicat apunten que els contractes amb una durada d'entre 15 dies i un mes van augmentar al gener més d'un 21% en comparació amb el mateix mes de l'any anterior i els d'entre un any i any i mig van caure a la meitat".

Així mateix, Barceló ha destacat que una altra tendència negativa del mercat laboral balear és "l'augment de les contractacions per menys de vint hores setmanals i el descens de les de més de trenta hores".

També el president de PIMEM, Antoni Mas, ha mostrat preocupació per la precarietat. "Si es mesuràs en termes de jornada completa, els resultats serien menys positius. S'hauria de mesurar no per contractes, sinó per jornades completes", ha dit en conèixer les dades d'atur.

En definitiva, mentre que el Govern defensa els dos anys seguits de reducció de l'atur, la majoria d'agents socials insisteixen que les xifres encara són molt diferents de les d'abans de la crisi i que la fórmula que s'està instal·lant a Balears és la de la feina precària, sense estabilitat, i una ocupació que, amb paraules de CCOO, "al més mínim entrebanc en qualsevol dels indicadors es destruirà tan fàcilment com s'ha creat".

stats