Balears 08/08/2013

El setmanari “Stern” s'endinsa en el costat fosc de Mallorca

Publica un ampli reportatge sobre els problemes de pobresa, corrupció i bandes a l'illa

2 min

Amb el títol "El costat fosc de l'illa de vacances", el setmanari alemany Stern dedica la portada i un ampli reportatge de nou pàgines a l'interior a explicar l'altra Mallorca, la que, diuen, no veuen els seus compatriotes quan vénen de vacances. Amb el rigor propi de la revista, amb una difusió de 800.000 exemplars, els reporters Von Andreas Albes, Joachim rienhardt i Stefan Schmitz s'endinsen en les problemàtiques socials de l'illa. Hinterm Strand (Darrere la platja), titulen a l'interior sobre una fotografia del degradat barri de Camp Redó feta pel mallorquí Tomeu Coll. A l'interior, els periodistes expliquen de primera mà i amb múltiples testimonis els racons més obscurs de la societat illenca, que un dels testimonis, un botiguer anomenat Tomeu, defineix com "una Sicília sense armes".

El reportatge està plantejat per mostrar als alemanys que vénen a Mallorca pensant que és una illa paradisíaca de vacances, des de les barates del tot inclós fins a les superriques del Ferrari a la porta, que hi ha una altra illa que ho passa malament. El reportatge d'investigació s'enfonsa en els molts problemes socials i econòmics de l'illa i ho narra amb múltiples testimonis i anant a conèixer els llocs. Així, els reporters van, per exemple, a Son Banya a acompanyar un client a comprar cocaïna i expliquen com funciona el clan de la Paca; a Son Gotleu, amb els nigerians que controlen la xarxa de prostitució de l'Arenal; també expliquen la situació social de Camp Redó.

Així mateix, s'explica com l'illa es va convertir en la seu europea dels Àngels de l'Infern, el paper que hi tenen les màfies internacionals i, com no, l'allau de corrupció política, que exemplifica amb l'expresident balear Jaume Matas.

Les penúries econòmiques, tant dels immigrants com dels forans, hi són representades i tant hi apareix una família marroquina de sa Pobla com un cambrer que cobra cinc euros l'hora en un hotel de la costa. A través del reportatge, els lectors alemanys coneixeran que a la sanitat pública s'ha d'esperar 9 mesos per una colonoscòpia o que a les escoles hi ha hagut problemes d'infants amb maltrunició. Les 10.000 famílies mallorquines en risc de desnonament o els 140.000 aturats són igualment protagonistes d'aquest reportatge que no diu res que els mallorquins no sàpiguen, però que pot ser tot un descobriment per molts dels alemanys que ens visiten.

A diferència del diari Bild, que a principi d'estiu feia un reportatge més superficial sobre els excessos dels seus compatriotes a la marxa de l'Arenal i Magaluf, aquest extens reportatge de l'Stern està molt documentat i inclou el testimoni de residents alemanys, de la policia i de personatges com Jaume Santandreu, Àngela Pons, Sandra Fernández i Antonio Dieguez. L'efecte que pugui tenir sobre el turisme està per veure, però serà difícil desmentir les dades que dóna. És l'altra cara de Mallorca que pateixen molts.

stats