Balears 07/12/2016

La 'nova' selectivitat pren forma: de què t'hauràs d'examinar?

La convocatòria d'accés a la universitat de juny es realitzarà els dies 6, 7 i 8. Es manté la nota d'admissió de 14 punts i desapareix la possibilitat de revisió

Martí Gelabert
3 min
Alumnes arribats de tots els racons de Mallorca s'han desplaçat a la Universitat de les Illes Balears (UIB) per examinar-se. / ENRIQUE CALVO

PalmaPocs canvis pel que fa a l'elaboració i la gestió de la nova selectivitat. La suspensió de les revàlides, com estaven detallades, per part del Ministeri d'Educació ha desencallat una situació que ha generat incertesa a la comunitat educativa. Aquest dimecres, el conseller d'Educació i Universitat, Martí March, acompanyat del rector de la UIB, Llorenç Huguet, ha detallat, finalment, com es realitzaran aquestes proves.

Només les faran els alumnes de segon de Batxillerat i que desitgin anar a la universitat. S'eliminen els efectes acadèmics de les revàlides i, per tant, el fet de suspendre no afectarà l'obtenció del títol del cicle. Els alumnes s'hauran d'examinar de llengua i literatura catalana, història d'Espanya, llengua i literatura castellana i primer idioma estranger. Per altre costat, també obligatori, hauran de fer un examen d'una troncal de modalitat (matemàtiques, matemàtiques aplicades a les ciències socials, llatí o art).

Però els exàmens no acaben aquí. Amb la mitjana d'aquests darrers s'obtindrà una nota que representarà el 40% del total. L'altre 60% és la mitjana de Batxillerat. En total, 10 punts (nota d'accés). Ara bé, es mantenen les puntuacions fins a 14 (nota d'admissió). Per això, de manera opcional i sense baixar la nota d'accés, es podran realitzar dos exàmens d'opció. Tindran els mateixos valors de ponderació que fins ara.

Les emocions a selectivitat: "Vull estudiar per ser DJ"

Les proves les organitzaran la UIB i la Conselleria i, per a la convocatòria de juny, ja hi ha data: dies 6, 7 i 8. El tribunal estarà format per professorat de Secundària i de la universitat per desenvolupar i corregir les proves. Com a novetat, es destaca que desapareix la possibilitat de revisió (on s'analitzaven errors tècnics) i, ara, els alumnes que vulguin reclamar hauran de passar per una doble correcció. La nota de les dues correccions farà mitjana.

També es podrà accedir al grau amb una mitjana de 4 entre les cinc matèries obligatòries, sempre que la mitjana de Batxillerat sumi 5. Els alumnes que el curs 16/17 tinguin matèries LOE pendents i les estiguin cursant segons el currículum LOE no estaran obligats a fer la prova per accedir a la universitat, però la podran fer opcionalment per millorar nota. Tampoc aquells que obtingueren el títol el curs 15/16 però no superaren les proves d'accés a la universitat.

Les matèries que formen part de la selectivitat

Assignatures generals troncals:

  • Història d'Espanya II
  • Llengua Castellana i literatura II
  • Llengua Catalana i literatura II
  • Primera llengua estrangera

Assignatures generals troncals segons la modalitat:

  • Ciències: matemàtiques II
  • Humanitats: llatí II
  • Ciències socials: matemàtiques aplicades a les ciències socials
  • Arts: fonaments de l'Art II

Matèries d'opció segons modalitat

  • Ciències: biologia, dibuix tècnic II, física, geologia i química
  • Humanitats i ciències socials: economia de l'empresa, geografia, grec II, història de l'art i història de la filosofia
  • Arts: arts escèniques, cultura audiovisual II i disseny
Tranquil·litat a la comunitat educativa

Tant March com Huguet han volgut enviar un missatge "tranquil·litzador" a la comunitat educativa. "Continua el que s'ha fet històricament i sempre ha donat bons resultats", ha especificat el conseller. En aquest sentit, ha afegit que s'ha aconseguit anar pel "camí adequat" i que ja s'han posat les "bases per avançar en el pacte social i polític per l'educació".

El director general de Planificació, Ordenació i Centres, Antoni Morante, ha criticat que fins divendres passat no es va poder saber com serien les proves, ja que es va negociar "fins al darrer moment". L'acord unànime del projecte d'ordre ha finalitzat amb la satisfacció dels governs autonòmics. "No hem deixat de fer feina en cap moment. A partir d'ara podrem informar amb molta precisió", ha remarcat Morante.

Huguet ha assegurat que l'opció prevista "és la millor que es pot oferir" i que continuaran les reunions amb Educació per acabar de gestionar aquestes proves.

stats