Balears 28/08/2013

La segona fuita en tres dies deixa fora aigua 15.000 palmesans

Isern anuncia 15 milions d'euros per rehabilitar les canonades

A. Zurimendi
2 min
Els operaris donaren per arreglada la canonada a les 18 hores, però el servei no es recuperà al 100% fins al vespre.

Palma.La canonada d'aigua que diumenge es va espenyar a Gènova es va tornar a trencar ahir. La fuita es va localitzar devora el punt zero de l'avaria de diumenge, que aparentment els tècnics havien resolt el mateix dia.

Concretament, els tècnics d'Emaya hagueren d'arreglar fins a sis metres de canonada espenyada, que permeteren una gran fugida d'aigua que es va detectar entorn de les 11.30 hores. Les tasques de reparació donaren el seu fruit passades les 18 hores, quan la canonada va estar operativa de nou. Ara bé, no fou aproximadament fins a les 22.30 hores quan es regularitzà al 100% el subministrament d'aigua potable a les barriades afectades, ja que la canonada necessità un parell d'hores per recuperar la pressió suficient per tornar a moure el gran cabal d'aigua que transporta.

D'aquesta manera, devers 15.000 ciutadans de Palma tornaren a quedar sense aigua durant la major part de la jornada. Els perjudicats corresponen a les barriades de Gènova, Cala Major, Sant Agustí, la Bonanova i Son Built, que reben l'aigua potable des dels dipòsits de Son Anglada.

I ara, què s'ha de fer?

La repetició del trencament de l'artèria de Ponent en tan sols tres dies va forçar el president d'Emaya, Andreu Garau, a reconèixer: "Ens hem de plantejar si caldrà substituir-la o realitzar-hi un altre tipus d'actuació".

Així mateix, el batle de Palma, Mateu Isern, explicà que "després d'uns anys d'austeritat pressupostària, ara estam en disposició de realitzar noves inversions", i anuncià una inversió de 15 milions d'euros en la renovació de la canonada. I ho justificà en el fet que "la política d'austeritat de l'Ajuntament de Palma i la reducció de l'endeutament bancari ens han permès que estiguem en condicions de sol·licitar préstecs financers per afrontar actuacions com les que ara es requereixen".

Problema històric

De fet, la gran inversió que ha de menester la xarxa de canonades respon al problema estructural d'envelliment que pateix. I és que una bona part de la xarxa es va fer alhora que el boom de la construcció a Palma, entre els anys 60 i 70. I la mateix rapidesa amb la qual s'alçaren els edificis també s'aplicà a l'extensió de la xarxa de subministrament d'aigua potable. Aquest procés de construcció a corre-cuita ha generat una fatiga prematura de la infraestructura. Els tècnics d'Emaya han detectat, fins i tot, la presència d'amiant a bona part de la xarxa metàl·lica.

800 metres cada any

És per això que Emaya ha de renovar cada any uns 800 metres de canonades. Però les darreres fuites d'aigua han obligat l'Ajuntament de Palma ha modificar la seva estratègia i a intensificar el ritme de substitució de canonades. Segons el regidor de Medi Ambient i president d'Emaya, Andreu Garau, "ens cal fer una inversió d'entre 5 i 6 milions d'euros anuals en substitucions, de manera que cada any modifiquem fins al 2% de la xarxa total".

Amb aquest ritme, d'aquí a 50 anys es conclouria el procés global de substitucions.

stats