ESPECIAL DIJOUS BO 2016
Balears 12/11/2016

El sector agrícola i ramader continua ben present a la fira

Al municipi d’Inca, hi ha 92 explotacions en funcionament amb milers de caps de bestiar, principalment Ovelles

Montse Terrasa
2 min
El sector agrícola i ramader continua ben present a la fira.

L’ametla i els cereals són els cultius més estesos a Inca, on també es manté l’activitat ramadera amb 92 explotacions, principalment dedicades a la producció d’ovelles, amb més de 7.300 caps de bestiar.

Les dades de què disposa la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca demostren que els fruits de clovella, que en el cas de Mallorca és principalment l’ametla, és el cultiu més habitual a la zona d’Inca, amb més de 646 hectàrees dedicades a aquest producte el 2015. En segon lloc, se situen cereals com l’avena, amb 439 hectàrees, i la civada, amb 322 hectàrees.

La producció agrícola, encara que minoritària en el conjunt del sector econòmic, continua present a Inca, a pesar que els productes ja esmentats en són els principals. Producció d’olives, de patates i vinyes també són presents al camp inquer.

Els animals són un element tradicional en el Dijous Bo. Les dades del 2016 indiquen que a les 92 explotacions ramaderes hi ha 7.387 ovelles, 267 cabres, 13 vaques per criança i 22 caps de boví d’enceball.

El porc negre

Però precisament l’animal protagonista del Dijous Bo, el porc negre, que té un concurs morfològic des de fa més de vint anys, prové d’explotacions d’altres municipis de Mallorca.

Des de fa uns anys, es mantenen les xifres de productors arreu de l’illa, uns 70, segons comenta Tomeu Torres, de l’Associació de Ramaders de Porc Negre Mallorquí, igual que el nombre de truges, un milenar, amb els seus corresponents verros.

El Dijous Bo, comenta Torres, els ha ajudat a mantenir aquesta associació en actiu i millorar la raça fins al punt, afegeix el productor, que els jutges ho tenen més difícil per triar els guanyadors de les quatre categories: verratell, verro, truja i porcastre. “Ara es pot dir que tot és presentable, abans no, quasi feia empegueir”, comenta el representant dels ramaders de porc negre.

Des de fa uns anys, en aquest concurs hi participen uns vuit o nou productors de porc negre, que, com recalca Tomeu Torres, provenen d’arreu de Mallorca.

stats