FITA A FITA
Balears 21/02/2015

La ruta de la neu: el Galileu (1.180 m)

"Les voltes d’en Galileu, amb les seves llargues llaçades i un fort pendent, s’enfilen ràpides i vertiginoses per les faldes de la muntanya fins a assolir el replà on trobarem la casa de neu"

Joan Carles Palos
3 min
La ruta de la neu: el Galileu (1.180 m)

EscorcaL’any 1692, Antoni Català ‘Galileu’ es comprometé a “fer i de nou construir unes cases de neu a la montanya dita la Mola situada en lo terme de Lluc o Scorca». (‘Les cases de neu de Mallorca’, d’Antoni Gorrias i Duran). L’itinerari d’aquesta setmana ens durà pel cor de la serra de Tramuntana-Patrimoni Mundial a través d’una ruta que surt dels 475 metres i que s’eleva fins a prop dels 1.200, i que connecta un total de set cases de neu (més d’un 10% de les existents a tota la Serra), entre la finca pública de Son Macip i la possessió de Comafreda.

La ruta de la neu

00’ L’itinerari comença a Lluc. Des de la plaça dels Pelegrins ens dirigirem cap a la part superior de l’aparcament, on es troba la font Coberta. Just devora, a la dreta, hi ha els indicadors del GR-221 que ens assenyalen l’inici del camí vell Lluc-Sóller, 05’ un camí empedrat de ferradura que discorre per dins el bosc de Ca s’Amitger. El seguirem fins 35’ travessar la carretera Ma-10, per prosseguir després per un camí carreter, ja dins Son Macip. Les indicacions ens duran 1h 15’ fins a l’inici de les Voltes d’en Galileu, just devora de la casa de neu de Son Macip, considerada una de les més antigues, ja que des de 1619 es dedicava a estotjar neu. Tot aquell entorn ha estat restaurat pel Consell de Mallorca.

Les voltes d’en Galileu, amb les seves llargues llaçades i un fort pendent, s’enfilen ràpides i vertiginoses per les faldes de la muntanya fins a assolir el replà on trobarem la casa de neu. Cal no córrer i contemplar bé la visió panoràmica que se’ns ofereix de pujada. Des del puig Roig fins al puig Gros de Ternelles, passant pel Caragoler de Femenia i el puig Tomir. A més, dels fondals de Lluc, Colt d’Albarca i torrent de Pareis.

Els darrers deu minuts fins a la casa de neu són planers. 2h Ja som a la mítica casa de neu que Antoni Català ‘Galileu’ bastí a final del segle XVII. Un cop feta la visita de rigor, tornam uns metres enrere fins a la cruïlla que hem deixat i que ens conduirà, en primera instància al cim del Galileu. En mitja hora haurem assolit un collet, on el camí gira cap a la dreta i inicia el descens cap al comellar de Comafreda. 2h 30’ Nosaltres continuarem recte, per un tirany, fins al capcurucull del puig, que tenim just davant nostre. Hi podem posar tres quarts entre anar i tornar. 3h 15’ Prosseguim el GR en direcció al coll del Prat. Primer baixarem i després iniciarem una pujada breu fins al coll de la Mola o del Telègraf. 3h 45’ Ens trobarem dues cases de neu: la de Son Lluc, abans del coll, i la de la Casa Gran, en el mateix coll. Amb la perspectiva del puig major de Massanella (1.367 m) de cara, iniciam l’ascens al coll del comellar de Comafreda o del Prat -també dit de la Paret d’en Rubí- (1.210 m). 4h 00’ Abans d’arribar-hi, però, passarem per la Casa Redona d’en Rubí, als peus de la serra dels Teixos, la cinquena casa de neu i la més alta de la ruta, a cinc minuts 4h 05’ del coll del Prat.

Aquí deixarem les indicacions del GR-221 per baixar en direcció a les cases de Comafreda pel comellar del mateix nom. És un camí ample, bastant esbaldregat, que de tot d’una passa per les cases de neu de n’Oms -la sisena i la setena de la ruta- i la barraca que aixoplugava el grup de nevaters que hi feia feina. Després d’una llarga baixada, el camí entra dins un congost i voreja el torrent de Comafreda, que neix en el coll de la Mola, i entra dins la petita vall on s’ubiquen les cases; 5h 15 passarem per la font de la Teula primer i 5h 35’ per la de l’hort de Comafreda després. A continuació ens vindran 5h 35’ les cases de Comafreda, 6h la font del Guix 6h 05 i el coll de sa Batalla, on enganxam les indicacions del GR-221 del camí Vell de Lluc que ens menaran 6h 35 fins a Lluc.

stats