GENÈTICA
Balears 12/11/2016

La resposta està en els gens i en els aliments

El laboratori LBNB de la UIB i Alimentómica treballen en el disseny d’’smart foods’ i en l’elaboració de tests nutrigenètics

i
Enric Culat
5 min

Com és possible que de vegades no aconseguim perdre pes amb un tractament dietètic, tot i posar-hi la màxima voluntat? Les pautes d’entrenament físic i de pràctica esportiva que seguim habitualment són les més eficients tenint en compte les nostres característiques físiques? De quina manera podríem millorar-les i, de passada, prevenir lesions musculars? Podem optimitzar el consum de complements nutricionals i ajustar-lo a les nostres necessitats reals? Els científics creuen que la resposta a aquestes preguntes es troba, en bona part, en els nostres gens, que ens fan únics i diferents de tota la resta. El que serveix per a un individu no necessàriament ha de servir per als altres. És per això que reaccionam d’una manera personal a cada aliment, a cada dieta i a cada entrenament i exercici físic.

Diversos estudis científics impulsats des de la Universitat de les Illes Balears (UIB) demostren que algunes variants genètiques poden estar relacionades amb el fet de patir un major o menor risc d’obesitat i d’alteracions metabòliques associades. Igualment, la genètica podria ser responsable de les nostres capacitats o incapacitats per a la pràctica de determinades disciplines esportives, amb el risc de patir lesions si escollim una modalitat inadequada o fem un esforç inconvenient. Les variants genètiques també tenen una repercussió sobre la dieta, els complements nutricionals, l’estil de vida, etcètera.

Amb l’objectiu final d’intentar millorar la salut de les persones a través de l’alimentació, el grup de recerca del Laboratori de Biologia Molecular, Nutrició i Biotecnologia (LBNB) de la UIB i una empresa derivada d’aquesta universitat, Alimentómica, treballen conjuntament en el desenvolupament de dues línies d’actuació molt innovadores: el disseny dels anomenats smart foods (aliments intel·ligents) i l’elaboració de test nutrigenètics personalitzats que contribueixen a identificar les pautes dietètiques i les aptituds esportives més apropiades per a cada cas. Ambdós projectes estan dirigits pel professor Andreu Palou, catedràtic de bioquímica i biologia molecular a la UIB i director del laboratori LBNB.

El projecte Smart Foods té un finançament del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) (entitat pública empresarial que depèn del Ministeri d’Economia i Competitivitat) i s’està desenvolupant amb la col·laboració científica del CIBERobn, un centre d’excel·lència en xarxa en l’àmbit estatal. La iniciativa consisteix a desplegar una nova gamma d’aliments que siguin útils per a persones que tenen requeriments o necessitats nutricionals específiques relacionades amb el control de l’obesitat, d’una banda, i amb la pràctica esportiva, de l’altra.

Hi ha persones que s’aprimen amb una dieta sana i fent un poc d’exercici. En canvi, n’hi ha d’altres que, per més que segueixin una dieta i facin exercici, no s’aprimen mai.

Des d’Alimentómica han trobat una solució, que consisteix a caracteritzar el genotip de les persones i a identificar les variants genètiques que s’associen a diferents aspectes de l’obesitat i del rendiment esportiu. Són les dues games de nous productes que l’empresa derivada vol treure al mercat properament. Si ja hi ha aliments sense sucre per a diabètics i aliments sense gluten per als celíacs, per què no s’haurien de poder dissenyar també aliments per a persones amb problemes d’obesitat i per a esportistes amb necessitats específiques?

Francisca Serra, responsable científica d’Alimentómica, explica que aquesta empresa i la UIB s’han coordinat per fer un estudi i cercar els genotips d’uns 400 individus de Mallorca. Entre aquests, se n’han trobat 10 que tenen unes variants genètiques que reaccionen positivament a un bioactiu que fa que aquestes persones perdin greixos i s’aprimin. Del laboratori ja ha sortit un primer prototip del producte, després d’haver-s’hi identificat un compost bioactiu compatible amb unes variants genètiques que relacionen l’obesitat amb persones que tenen una dieta subòptima.

“Encara no en tenim els resultats definitius i no podem proporcionar molts detalls del nou producte per una qüestió de secret industrial”, adverteix Francisca Serra. “Però la investigació continua en marxa i ara es tracta de dissenyar aliments i d’enriquir-los amb un bioactiu a través d’una matriu alimentària: un suc, llet, iogurt, etcètera. Si ja tinguéssim aquest bioactiu en algun aliment natural, llavors podríem posar l’èmfasi en les seves propietats, tot i que, en aquest cas, administrar-lo probablement seria més complex”, informa la responsable de R+D d’Alimentómica i catedràtica de bioquímica i biologia molecular de la UIB.

Amb relació als tests nutrigenètics personalitzats, s’ha de dir que estan en marxa des de fa dos anys i, fins ara, s’han fet un centenar d’informes de pacients de les Balears, de la resta d’Espanya i de l’estranger, sempre canalitzats a través de professionals (metges, nutricionistes, fisioterapeutes i entrenadors), amb els quals Alimentómica es posa en contacte per remetre anàlisis d’una quarantena de variants genètiques potencialment relacionades amb l’obesitat i de 30 variants més vinculades amb diferents aspectes de l’exercici físic. Aquests informes, que Alimentómica ha patentat amb el nom de Metigentity (metabolisme i identitat genètica), es realitzen a partir de l’ADN que s’extreu d’una mostra de saliva de cada persona. Les mostres viatgen al laboratori del campus de la UIB, on primer es fa l’extracció de l’ADN i després, les determinacions, per tal de conèixer el perfil genètic dels interessats.

Els informes, cadascun d’ells personalitzat i amb les dades totalment protegides, inclouen anàlisis nutricionals molt detallades de les persones a les quals s’ha fet el test, amb recomanacions i pautes perquè els professionals puguin prepar la dieta dels seus pacients. Metigentity dóna informació de l’impacte que poden tenir diferents nutrients, aliments i dietes en l’organisme, maneres de millorar la regulació metabòlica i de reduir els factors de risc associats a l’alimentació i els estils de vida particulars. “Aprofitam els coneixements que tenim sobre les variants genètiques relacionades amb l’obesitat per mirar de prevenir-la i també determinam els gens que fan que una persona elimini els greixos, i els que fan que un esportista tingui millor o pitjor capacitat de resistència. Ens dedicam en cos i ànima a l’estudi dels gens que pensam que tenen una interacció clara amb els nutrients”, puntualitza Francisca Serra.

A més del test de nutrició personalitzada per combatre l’obesitat i del de nutrició per a l’esport, Alimentómica també ha començat a treballar en el desenvolupament d’un tercer protocol destinat a l’envelliment extern i a la bellesa, sempre amb la mateixa idea i estratègia per determinar unes variants genètiques específiques (que, en aquest cas, serien les que fan que tinguem un tipus de pell específica i un determinat color dels cabells), amb la intenció de trobar nutrients que ajudin a “millorar” aquest aspecte de la nostre fisonomia.

LA PRIMERA ‘SPIN OFF’ DE LA UIB

Alimentómica ha estat la primera spin off o empresa derivada de la UIB. Es va posar en marxa el 2011, després de superar una interminable sèrie de filtres i requisits, però aplanant així el camí a totes les que han vingut al darrere. Disposa d’un consell que assessora les qüestions científiques i d’una part comercial que mira de connectar i de vendre els avanços i els descobriments científics dins del món empresarial. Després de tot, una empresa derivada no deixa de ser una empresa en què els seus investigadors inverteixen els seus diners per poder treure un rèdit econòmic amb els productes propis, al mateix temps que són d’aplicació i benefici per a la societat. Així doncs, “es creen valors d’una manera responsable, ètica i sostenible”.

Alimentómica centra l’activitat en la investigació i desenvolupament de nous components, tecnologies i pràctiques innovadores que permetin prevenir l’obesitat i les patologies que hi apareixen associades. Els camps d’acció van des de l’alimentació infantil fins a la genòmica nutricional. A més, ofereix assessorament a les empreses que demanen informació relacionada amb els nous aliments, sobre la manera de posar-los al mercat i per saber quines són les seves propietats saludables. Els socis d’Alimentómica són membres del laboratori LBNB de la UIB, que dirigeix el professor Andreu Palou (que, alhora, és el creador de l’empresa derivada).

stats