MOVIMENTS SOCIALS
Balears 01/12/2013

El renaixement d'un nou feminisme a Mallorca

La reforma de la Llei de l'avortament ha fet sorgir nous grups partidaris de l'acció directa

Maria Fuster
4 min

PalmaEn clau d'humor, pegant un cop de puny a la taula, comença el vídeo de les Brigades Feministes de Mallorca: "Ja no es pot patir més violència estructural i terrorisme patriarcal". N'és la primera frase. A continuació deixen clar que el que volen és "transformar la realitat opressora" i que ho faran des de plantejaments feministes, amb acció directa i sense acotar el cap. Així comencen el discurs que llancen a través del canal de YouTube.

La seva imatge és semblant a la de les membres de Pussy Riot, grup punk-rock feminista, condemnades a dos anys de presó per fer una performança a la catedral de Moscou. Aquesta sentència va ser qualificada per Amnistia Internacional com "un cop amarg a la llibertat d'expressió". Crida l'atenció que l'altra inspiració per construir el missatge sigui el Nou Testament, concretament, el sermó de Jesús, el dels benaventurats. "En un primer moment, el vídeo era una representació de les bruixes i l'Església. Finalment, ho vàrem fer com un comunicat amb gest de complicitat amb les Pussy Riot, però el text de les benaventurades el vàrem deixar perquè ens agradava", explica una de les membres de les Brigades Feministes que vol quedar en l'anonimat.

Més de sis mil sis-centes persones ja han vist el comunicat de les Brigades Feministes, que estan formades per membres dels diferents grups. "L'objectiu era fer més reivindicació al carrer, accions per tenir més visibilitat, no només participar en les manifestacions", afirma una de les dones que surt amb una màscara de color verd. També comenta que la idea és fer més escarni, pintades i aferrada de cartells. Això sí, cada organització també du a terme les actuacions que vulgui fer individualment.

Un dels grups que s'ha activat a conseqüència de la situació actual és Feministes en Acció, que es manifesten així al seu Facebook: "Volem ser un agent nou al panorama de la participació en el moviment feminista de Mallorca per sumar, per atreure, per posar la intensitat en el que és essencial i per demostrar que en temps d'emergència social, les dones ens unim per tenir una sola veu i actuar en defensa del que hem aconseguit aquestes darreres dècades". Aquest nou grup juntament amb Associació Memòria de Mallorca va presentar ahir a la Biblioteca Can Sales el llibre de Llum Quiñonero: Nosotras que perdimos la paz. També es va projectar el documental Dones del 36 , basat en el llibre.

Dret a decidir

Curiosament, amb el mateix nom que el clam social que reclama el dret a decidir a Catalunya sobre el seu futur polític amb una consulta popular, però un poc abans, concretament, al juny del 2012, es va posar en marxa el grup Dret a decidir Mallorca. Forma part de la coordinadora feminista que existeix en l'àmbit estatal, en el marc del moviment creat per la Marea Violeta, i el seu nom és una referència explícita que es tracta de la reacció a l'anunci de reformar la Llei orgànica 2/2010 de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l'embaràs. Dret a decidir Mallorca fa dos anys que convoca per al dia de la Mare de Déu d'Agost la processó de les dones lliures, una performança reivindicativa que sempre deixa estupefactes els banyistes de la platja de Can Pere Antoni.

L'Assemblea Antipatriarcal és un d'aquests nous col·lectius que ha protagonitzat accions directes com la que es va dur a terme a la seu del PP: esquitada amb pintura vermella i un escrit que deia "Parim i decidim", amb lletres morades. Hores després de la pintada, al Facebook s'explicava qui l'havia signada: "L'Assemblea Antipatriarcal ha atacat aquesta matinada amb pintura la seu del PP de Palma, assenyalant així els culpables més directament implicats en la imminent contrareforma de l'avortament". El secretari general del PP, Miquel Vidal, va qualificar de vandàlic l'acte d'aquesta organització que es va crear fa un any . Defineixen així el seu objectiu: "Aquesta assemblea neix de la necessitat urgent d'autoorganitzar-nos contra les agressions d'un sistema sustentat en els pilars del patriarcat".

"El patriarcat està vigent i amb la crisi ha mostrat la seva pitjor cara, el fet de retrocedir en drets i de qüestionar la llibertat de les dones sobre el seu cos, ha fet sorgir tota la gent jove. És fantàstic. Estic molt il·lusionada", afirma Francisca Mas, històrica feminista i portaveu del Lobby de Dones, que mostra la seva satisfacció per la creació dels nous grups feministes a Mallorca. "I és que hi va haver un moment que semblava que era una cosa superada, com de gent nostàlgica", afegeix.

Fronts oberts

"El punt d'inflexió va ser quan el ministre Ruiz-Gallardón va anunciar que retiraria l'actual Llei de l'avortament. Com a reacció es varen crear grups per lluitar en contra d'aquest retrocés. Feia dos anys a Mallorca no hi havia res i ara hi ha molt de moviment", assenyala una de les membres de les Brigades Feministes, que explica que s'han mobilitzat no només per la proposta de Gallardón de tornar a la llei de l'avortament dels anys vuitanta. "Hem localitzat pintades del grup feixista grec Amanecer Dorado que a Mallorca signen com a Alba Daurada, que volem saber qui són, i també s'ha presentat una normativa de seguretat ciutadana a l'Ajuntament de Palma, que és tot el contrari del que pretén", diu. "Tenim massa front oberts", conclou.

stats