Balears 28/08/2013

La reina insta a demanar aliments als creuers

Mato liquida un any sense sanitat universal dient que a Urgències s'atén tothom

Antònia Artigues
3 min

Palma.Els que esperaven ahir amb més entusiasme la visita de la reina Sofia al Banc d'Aliments de Palma eren (sense menysprear l'alegria dels responsables polítics locals congregats per acompanyar-la) els voluntaris que cada dia fan feina perquè arribin a les persones necessitades els aliments que es donen al banc: quasi 4 tones al dia per a 41.000 persones. Ells segurament quedaren satisfets de la visita de la reina i donaran voltes -per tal de veure si és viable o no- a la proposta que Sofia els va llançar perquè valorin la possibilitat de demanar als creures que cada dia atraquen a Palma que entreguin l'excedent d'aliments al banc.

Sigui viable o no la seva idea, o tal vegada criticable, allò cert és que la monarca (avui l'únic membre de la família reial espanyola fidel a Marivent i Mallorca) es va mostrar interessada a comprovar com des del Banc d'Aliments s'ajuden les persones més necessitades de l'illa on ella estiueja.

I digué allò dels creures. Potser no serà senzill assumir la proposta, perquè el banc fa feina amb menjar no elaborat. I potser no serà una idea pacífica. Ahir, Esquerra Unida a Balears va fer via a criticar-la, qualificant-la "d'ofensiva, menyspreaable i dèspota", i proposà com a mesura "més efectiva contra la fam" eliminar despeses dels pressuposts per "als privilegiats del sistema".

La reina visità les dependències del Banc d'Aliments acompanyada de la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato; de la delegada del Govern central a les Illes, Teresa Palmer; del batle de Palma, Mateu Isern; de la consellera de Serveis Socials i Família, Sandra Fernández, i, naturalment, del president del banc, José Falcó.

Esquivada de la ministra Mato

La visita de la comitiva, amb la ministra de Sanitat desplaçada expressament a Mallorca, es produïa en la setmana en què es compleix un any de l'entrada en vigor del decret que restringeix l'accés a la sanitat de tothom, excloent les persones sense targeta (la majoria immigrants sense papers) d'una assistència sanitària reglada i en igualtat de condicions.

Just un dia abans, Metges del Món de Balears havia denunciat que a Balears entre 15.000 i 20.000 persones havien quedat fora del sistema i alertaven que si ara, després de la mort d'Alpha Pam, l'atenció a Urgències es va normalitzant (cosa que no passava abans de la mort del jove senegalès, ja que s'obligava a pagar), de cap manera no està garantida l'atenció als que tenen malalties greus com diabetis o cardiopaties i que necessiten un seguiment que no tenen. I també hi havia enlaire les darreres dades sobre les llistes d'espera a tot l'Estat, que fixen en 100 dies la demora per operació, tot i que fa just 6 mesos era de 76 dies.

En volíem saber el parer de la ministra, però els que acompanyaven Mato advertiren que no hi hauria declaracions. Una petita persecució aconseguí poques explicacions.

Mato, després de lamentar la mort d'Apha Pam -i donar públicament el condol a la seva família-, assegurà que tots els ciutadans tenen dret a l'assistència mèdica "d'urgència". Clar que després intentàrem saber què passava amb l'atenció fora de les Urgències (el seguiment mèdic d'una malaltia, una operació...) i ja no hi va haver resposta... perquè la ministra tenia pressa.

Això sí, abans havia dit que "el govern està treballant per aconseguir una sanitat pública universal i per garantir la sostenibilitat del sistema sanitari, que no hi estava quan el PP arribà al govern".

Tot d'una en partir la reina i la ministra, el batle de Palma i la consellera de Serveis Socials destacaren la importància de la visita de la reina i de Mato al Banc d'Aliments, posant en valor la tasca de l'entitat i dels voluntaris.

Poca ajuda pública

El balte indicà que l'Ajuntament estudia la possibilitat de cedir més espai al banc, i la consellera reiterà el suport institucional. Ara bé, admeté que des de l'Executiu no hi ha subvencions ni ajudes per al Banc d'Aliments. Creu que la visita de la reina serà positiva perquè animarà més els mallorquins a col·laborar encara més amb el banc.

Si Esquerra Unida centrà les crítiques en la reina, PSIB i MÉS atacaren la ministra. El portaveu adjunt del PSIB, Vicenç Thomàs, lamentà "que la ministra no hagi aprofitat la visita a Palma per anar als hospitals i comprovar els efectes que les retallades del PP han tingut sobre les persones". "Les decisions del PP a Balears i a Madrid han provocat que la sanitat no sigui ja universal", va advertir. De la mateixa manera, MÉS va qualificar la ministra de "demagoga" per dir que l'atenció està garantida a tots els ciutadans.

stats