Balears 20/08/2013

La recollida de residus al litoral ha disminuït un 86 per cent amb el PP

S'han eliminat les 16 barques pelicà, amb més capacitat de neteja

Margalida Bonnín
2 min
La recollida de residus al litoral ha disminuït un 86 per cent amb el PP

Pollença.Els informes anuals de neteja del litoral que publica l'Agència balear de l'aigua i de la qualitat ambiental (Abaqua) revelen que la recollida de residus al litoral ha disminuït un 86 per cent aquesta legislatura, amb el Govern del PP. Segons aquestes dades, s'ha passat d'una mitjana de 220.700 quilograms l'any -des de 2004 fins al 2010- a una mitjana de tan sols 30.800 kg els anys 2011 i 2012. En aquest recull de dades, no s'hi inclou l'any 2007, quan l'enfonsament del vaixell Don Pedro a les costes d'Eivissa féu augmentar la recollida fins a prop de 423 tones.

Aquesta disminució tan significativa en la neteja del litoral es deu al fet que s'ha eliminat la flota de 16 barques tipus pelicà, que es podien desplaçar molt més endins, estaven millor preparades per a la neteja de grans residus i podien navegar amb una mar més adversa, que no les 23 barques del tipus Virot, que sí que s'han mantingut. Fins al 2010, per tant, hi havia una flota de 39 barques destinades a la neteja, que s'ha disminuït a 23, entre les quals no se n'inclou cap de gran capacitat, que finalment eren les que recollien la pràctica totalitat dels residus. Així ho destaca la memòria anual del 2012 del Centre de Coordinació de Neteja del Litoral de Balears, elaborat també per Abaqua.

Les dades que fins ara han transcendit de la campanya de 2013 van en la mateixa línia que les dels dos anteriors anys. El 9 d'agost passat, l'Executiu va emetre una nota en què es destacava que durant el mes de juliol s'havien recollit 14 tones de residus.

Taques de fuel "antigues"

Pel que fa a les restes d'hidrocarburs que han aparegut durant la darrera setmana a diverses platges de Mallorca, com l'Arenalet d'Albarca, badia de Pollença i Can Picafort, ahir Salvament Marítim descartà que provinguin d'un vessament recent procedent d'una embarcació. Segons indicà el seu responsable, Miguel Félix Chicón, "es tracta de restes antigues, molt degradades", i per això és difícil saber-ne l'origen. El mateix Chicón reforçà aquesta teoria indicant que les restes de combustible no foren detectades pel satèl·lit europeu de seguretat marítima.

Per la seva banda, el grup MÉS sol·licità ahir al Govern que faciliti les dades dels mitjans econòmics i humans que es destinen a la neteja del litoral balear, comparant-los amb els que s'aplicaren l'any 2010, i que també expliqui la procedència d'aquests residus de combustible que han aparegut a platges del nord, del Llevant i del sud de l'illa de Mallorca. Tot fa pensar que l'aparició d'aquests residus al litoral podria estar relacionada amb la disminució dels efectius públics de neteja a la mar que s'ha portat a terme en els darrers anys.

stats