MURO
Balears 28/08/2013

El ple de Muro rebutja retirar plaques de polítics condemnats

Dos exbatles del municipi tenen sentències fermes

Margalida Bonnín
2 min
A la façana de l'Ajuntament de Muro hi ha una placa de la inauguració de la zona per a vianants del centre, de quan Jaume Perelló n'era batle i Miquel Nadal, conseller de Turisme.

Muro.Les plaques d'inauguracions a diferents edificis i projectes de Muro continuaran penjades amb els noms dels polítics que hi figuren, estiguin o no condemnats per la Justícia. Així ho decidí dilluns el ple en rebutjar la moció presentada pel PSOE en què es demanava la retirada de les plaques en què figuren noms de polítics condemnats amb una sentència ferma, entre ells, dos exbatles de la població: Jaume Perelló (UM) i Miquel Ramis (Convergència Democràtica Murera).

La moció va rebre el suport del regidor d'Entesa, els vots en contra de PP i CDM i l'abstenció de CxI i la Lliga. Segons afirmà el portaveu d'Entesa, Jaume Payeras, això significa que "cap d'aquests partits no condemna la corrupció". Tant ell com la portaveu del PSOE, Margalida Portells, lamentaren el resultat de la votació. Per la seva banda, el portaveu de Convergència, Rafel Gelabert, argumentà la seva abstenció dient que les plaques d'inauguració fan menció en "un moment concret" i que s'haurien de retirar tan sols si les sentències es refereixen a l'obra inaugurada en concret. El batle, Martí Fornés (CDM), apuntà que "llevant plaques no s'esborra el passat" i criticà que els mateixos partits que han donat el govern a polítics que després han estat sentenciats vulguin ara treure'n la petjada, referint-se als diversos pactes de govern que hi ha hagut al municipi.

Abans que el PSOE presentàs la iniciativa, Entesa n'havia proposat una altra que es referia a una única placa i no a totes, amb la intenció que l'aprovació fos "més senzilla". La placa triada era la que penja de la façana del Consistori, en què es poden llegir els noms de l'exbatle Jaume Perelló, condemnat a un any de presó per delicte electoral, i de l'exconseller de Turisme del Govern Miquel Nadal, condemnat a quatre anys de presó i vuit d'inhabilitació per malversació de fons públics. L'acte que commemora és la inauguració de la zona per a vianants del centre antic del municipi el 2009.

Encara que no s'ha fet un recompte de les mencions que s'haurien hagut de treure, sí que se sap que entre els noms que s'haurien de retirar en l'àmbit balear s'inclouen els del mateix Nadal, el de l'expresident Jaume Matas, condemnat a 9 mesos de presó per tràfic d'influències, i el del també expresident Gabriel Canyelles, condemnat per prevaricació en el cas Túnel de Sóller, tot i que el delicte va prescriure.

Dos batles condemnats

El cas de les plaques de Muro pren especial rellevància pel fet que el poble té dos exbatles condemnats amb sentència ferma. El primer és Miquel Ramis, històric primer edil i fundador del partit CDM, que fou condemnat a 10 anys d'inhabilitació per prevaricació, un delicte que va prescriure. Posteriorment, Jaume Perelló (UM), que governà durant quatre anys, fou condemnat a un any de presó per manipular unes eleccions. Concretament, se l'acusà d'inscriure un centenar de persones al cens per manipular els comicis municipals de 1999. Quan admeté el delicte, la sentència fou reduïda de quatre a un any de presó i, com que no tenia antecedents penals, no hi hagué d'entrar.

stats