Balears 08/12/2013

Rajoy: “Catalunya i Espanya mai han viscut separades”

"No vull i no puc autoritzar un referèndum a Catalunya", diu el president espanyol en una entrevista concedida a 'El País' i altres cinc diaris europeus

Ara
3 min
Mariano Rajoy, aquest divendres al Congrés dels Diputats durant l'acte de commemoració de la Constitució Espanyola / EFE

Barcelona"Catalunya és un dels temes més importants que tenim plantejats en aquest moment". Són paraules del president espanyol, Mariano Rajoy, que en una entrevista que aquest dilluns publiquen de forma conjunta 'El País', 'The Guardian', 'Gazeta', 'La Stampa', 'Süddeutsche Zeiting' i 'Le Monde' reitera el seu posicionament, ja conegut, sobre el procés sobiranista a Catalunya: Espanya és la nació més antiga d'Europa, la Constitució prohibeix la consulta, i ell no pot saltar-se la llei.

"Espanya és la nació més antiga d'Europa, la que va aconseguir fa més segles la seva unitat. Mai Catalunya i la resta d'Espanya han viscut separades. Els llaços que ens uneixen són de tot tipus, llaços afectius, històrics, comercials, personals... i la meva posició en aquest sentit és clara". Rajoy ha fet servir els seus arguments habituals per explicar, davant alguns dels diaris més prestigiosos d'Europa, per què és contrari a consultar democràticament la població i per què allò que és possible al Regne Unit no ho és al Regne d'Espanya.

"Com a president del govern jo tinc algunes obligacions, per descomptat complir i fer complir la llei", explica Rajoy, que apunta: "No puc autoritzar un referèndum a Catalunya. No vull, però és que a més no puc, jo no podria autoritzar un referèndum per exemple com el que hi ha a Escòcia per la senzilla raó que la sobirania nacional correspon al poble espanyol, segons diu la Constitució. I per tant, si no hi hagués una reforma de la Constitució, mai podria un govern, ni tan sols el Parlament, autoritzar un referèndum com el que s'està plantejant a Escòcia". Rajoy considera "sorprenent que encara hi hagi qui no s'hagi adonat d'una cosa tan simple com això" i diu que, tot i que és partidari de parlar, afirma que "he de complir les meves obligacions com a president del govern i les compliré" i apunta que "si volen reformar la Constitució hi ha procediments per fer-ho possible".

Sobre el cas d'Escòcia i l'eventual veto que podria exercir Espanya per tal d'impedir que el país continuï a la Unió Europea, el president espanyol apunta que "els casos d'Escòcia i de Catalunya són molt diferents". Rajoy diu que "jo no puc utilitzar el meu veto per a res. Només podria utilitzar el veto perquè no se n'anés. Perquè és que no és un problema de veto. És que automàticament se'n va i per tant no puc vetar, és que se'n va". Davant d'aquesta resposta ambigua, els periodistes insisteixen. Però Rajoy no és clar i es limita a dir que Escòcia "hauria de posar-se a la cua. Estaríem en una altra història. No avancem esdeveniments".

Espanya paga

Els periodistes pregunten al president espanyol si pensa fer alguna cosa per guanyar-se de nou els catalans. La pregunta és: "Pel que fa a Catalunya, al marge d'actuar amb la llei a la mà, té plans per recuperar els cors, aquests llaços afectius que semblen ressentits?". Però Rajoy es limita a parlar de dades i xifres. Rajoy afirma creure en "els llaços afectius" entre Catalunya i Espanya. "Crec en la història, i en el que ens uneix. Sé que aquests moments de crisi econòmica no ajuden gens i que no és la primera vegada que es produeixen esdeveniments d'aquestes característiques". Rajoy afirma que el seu govern "està intentant ajudar la Generalitat, que no pot finançar-se. És el govern el que atén el deute de la Generalitat, el govern està fent un gran esforç per pagar proveïdors de l'administració de Catalunya i altres autonomies. Entre refinançaments de deute, dèficit i pagaments de proveïdors estem parlant ja de 29.000 milions d'euros en el temps que portem al govern a Catalunya".

El president d'Espanya assegura que el seu govern treballa perquè Catalunya "es mantingui com una regió capdavantera a Espanya, una regió amb iniciativa, amb un nivell d'exportacions molt gran. Estem ajudant en matèria d'infraestructures, hem tancat ja l'AVE, l'aeroport del Prat, ara estem fent una gran obra que és el corredor del Mediterrani. Estem en un moment difícil i de crisi, però jo estic convençut que aquesta situació es revertirà".

El convenciment de Rajoy que la desafecció amb l'estat espanyol i el vigor de l'independentisme acabaran disminuint el porta a dir que "el món avança cap a una mena de país, a uns estats units d'arreu del món. Fixeu-vos en tots els moviments d'integració regionals, i tots els tractats de lliure comerç que s'estan negociant. Crec que aquestes són dades importants. És a dir, crec que cal caminar en la direcció per la qual van els temps. I van cap a la integració, no en sentit contrari".

stats