POLLENÇA
Balears 30/06/2013

"A la punta avançada no hi ha posidònia"

Els veïns contraris a la taxa es plantegen denunciar la Conselleria de Medi Ambient

Mercè Pinya
2 min
"A la punta Avançada no hi ha posidònia"

Palma.El fons marí de la puntade l'Avançada, a la badia de Pollença és objecte de controvèrsia des de fa setmanes entre els veïns de la zona. Un grup d'usuaris del Port de Pollença, amb el suport de l'Associació d'usuaris d'amarraments, posa en dubte els arguments proteccionistes de la Conselleria de Medi Ambient per aplicar una taxa sobre el fondeig a la zona.

Life Posidònia és un projecte de protecció de les prades de Balears amb fons de la Unió Europea que va néixer el 2006 com a resposta a la necessitat d'adoptar mesures de conservació. Segons recull el projecte mateix, "basant-se en els bons resultats obtinguts amb les mesures reguladores de fondejos al Parc Nacional Maritimoterrestre de Cabrera, Portocolom i Cala d'Or, proposà, entre d'altres accions, la instal·lació d'uns 1.125 punts d'amarrament i la gestió de zones de fondeig".

El projecte Life Posidònia ja hi instal·là boies entre 2006 i 2009, però el servei de vigilància i manteniment ha passat aquest mes de juny a ser explotat per una empresa privada, Centre Balear de Biologia, després que el Govern de les Illes Balears adjudicà el servei de totes les zones de fondeig de l'Arxipèlag a principis d'aquest juny per un import de 72.600 euros anuals.

La punta de l'Avançada és una d'aquestes zones on s'aplica des de començament d'aquest estiu una taxa d'entre 13 i 48 euros a totes les embarcacions que hi fondegen.

Cartografia

Els usuaris i veïns de la zona contraris a aquesta "privatització de la mar" al·leguen que el mateix projecte Life Posidònia, en la cartografia sobre la Tipologia de fons marí de les badies d'Alcúdia i Pollença, qualifica com a zona amb comunitat mixta de dues plantes marines amb un nivell de protecció menor que la posidònia oceànica, la Caulerpa prolifera i Cymodocea nodosa , l'àrea interior de la punta de l'Avançada, on s'instal·len les boies.

"A la zona de fondeig de la punta de l'Avançada hi ha poca posidònia", asseguren, i lamenten que la protecció es basa únicament en motius recaptatoris i, en cap cas, proteccionistes. Per això mateix, no entenen com "no s'instal·len zones de fondeig controlat en àrees que necessiten d'una protecció molt més acurada".

Denúncia

És per aquest motiu que els usuaris es plantegen "molt seriosament" denunciar la Conselleria de Medi Ambient "per estafa a la Unió Europea". Marc Crespí, un dels usuaris del camp de boies de la punta de l'Avançada, adverteix que "la gent està molt cremada, això és una privació del temps lliure". De fet, assegura que ahir només hi comptà tres barques amarrades, una quantitat ínfima per a un dissabte d'estiu. "La licitació per via d'urgència a aquesta empresa a totes les zones de boies per 70.000 euros és un regal".

Els veïns, convocants d'una travessa prevista per avui dematí en rebuig a les taxes, es reuniren ahir amb la Guàrdia Civil per "evitar qualsevol possible conflicte" i garantir que la concentració transcorri "sense cap incident".

stats