Balears 11/08/2013

Les prostitutes volen policia de paisà per aclarir qui roba

19 dones esperen per un curs de condonació de multes

M.fuster
3 min
Les prostitutes nigerianes són l'objectiu de la policia a l'hora de cercar les responsables dels furts a turistes. Fa de mal distingir les que ho fan perquè sí i les que s'hi veuen obligades.

PalmaRoben o es prostitueixen? Els robatoris a turistes per part de nigerianes que en principi sembla que exerceixen la prostitució a la Platja de Palma és un tema que té preocupades les entitats socials que es dediquen a defensar els drets d'aquest col·lectiu. "La realitat és que hi ha dones que roben, però no sabem quines són. No podem donar suport a les dones que cometen un delicte, però sí a les que són víctimes d'abusos i es veuen forçades a fer-ho", diu amb molta rotunditat Paloma Martín, treballadora social de Metges del Món. Esbrinar qui fa què no és fàcil.

Curs pioner

A Palma, la XADPEP, la xarxa integrada per les entitats socials, Policia Local i administracions, ha posat en marxa un curs per condonar les multes que la policia ha posat a les dones que exerceixen la prostitució. L'objectiu és similar als cursos que es fan d'educació viària: conscienciar i millorar la convivència cívica.

El curs també s'ha aprofitat per abordar el tema dels robatoris. "Elles diferencien clarament. Diuen que n'hi ha qui roben i d'altres que no. Fins i tot elles varen proposar que hi hagués més policies de paisà per controlar i veure qui eren les que robaven", explica Magdalena Alomar, educadora social del Casal Petit i una de les persones que explica a les assistents com funciona la condonació. Cal tenir en compte que no et poden multar per exercir la prostitució, ja que a Espanya no està prohibida. Tampoc a Palma no hi ha cap normativa específica que la reguli. Així, el motiu de la multa és alterar l'ordre públic, tenir una conducta incívica o obstaculitzar la circulació a la via pública. La sanció ascendeix a 60 euros, que no hauran de pagar si fan el curs, que dura dos dies. Això sí, només el poden fer una vegada. La segona multa, si han seguit el curs, en pagaran la meitat.

El resultat ha estat exitós i ja hi ha 19 dones en llista d'espera per al curs següent. "La dinàmica era que poguessin xerrar lliurement. El que explicaven és que no entenen per què només les multen a elles", comenta Alomar, qui per la seva experiència ha vist que els que més obstaculitzen la via pública en zones com l'Arenal són els turistes. D'altra banda, creu que s'ha d'aprofundir més. "Ens hauríem de demanar per què roben. Un pic, una dona em va contar que li varen dir: «M'has d'aconseguir aquests doblers i si no, pots robar»". No ho justific, però s'ha de veure quin n'és el motiu", aspunta.

Possibles xarxes

Tant Metges del Món com Casal Petit sospiten que moltes de les dones que hi ha a l'Arenal són víctimes de xarxes organitzades. "El més complicat d'aquest món és desarticular una xarxa de tràfic d'éssers humans amb finalitat d'explotació sexual. Hi ha molts de perills, començant per la família de la dona que viu a Nigèria. I moltes no en són conscients perquè qui les explota és un conegut", assegura Paloma Martín. La treballadora social parteix de la base que de les 60 dones nigerianes que exerceixen a la Platja de Palma, 20 roben i la resta són innocents. "Els deim que per diferenciar qui roba i qui no, s'haurien de separar o anar a exercir a un altre lloc", afirma. Per Martín, si hi ha quatre o més dones juntes, segurament cerquen una cosa diferent de prostituir-se, ja que el grup intimida els clients.

stats