Balears 10/09/2013

La proposta de Bauzá per retallar el Parlament accentua el bipartidisme

Fa més difícil que els partits petits accedeixin a tenir un representant

Enric Borràs Abelló
2 min
Vista del Parlament / M. CARRERAS

PalmaLa proposta del president, José Ramón Bauzá, de reduir el nombre de diputats per retallar despesa, accentua el bipartidisme i fa més difícil que els partits petits arribin a tenir un representant al Parlament. El que Bauzá anomena "ERO als polítics" suposaria l'eliminació de devuit diputats dels 59 actuals i l'augment del mínim de vots necessari perquè una formació entràs a la Cambra, fet que seria significatiu sobretot a les illes més petites.

Si s'aplicàs la proposta de Bauzá als resultats de les últimes eleccions, les del 2011, la configuració del Parlament, aparentment, no canviaria gaire. El PP passaria de 35 a 23 escons i continuaria amb una majoria més que absoluta; el PSIB, de 19 a 14 i la coalició MÉS en perdria un, quedant en 4 diputats. D'entrada sembla que la proposta, doncs, no perjudicaria els partits petits, però si s'analitzen els resultats per illes es veu més clar com la nova configuració dificultaria l'entrada de qualsevol nou actor al joc parlamentari, com podria ser el Pi.

Mallorca quedaria amb 23 escons en lloc de 33. Tal com es pot veure al simulador de la llei d'Hondt, el PP hi quedaria amb 13 diputats (ara en té 19), el PSIB amb 7 (de 10) i MÉS amb 3 (de 4). El topall mínim per aconseguir un diputat passaria del 2.36% al 3,37%, però com que el mínim legal és al 5%, això no tindria cap incidència.

A Menorca, segons el simulador el PP quedaria amb 5 escons (de 8), el PSIB amb 3 (de 4) i MÉS es quedaria igual amb un diputat. Però el topall, segons els resultats del 2011, real quedaria al 8,69% mentre que l'actual és del 5,77%. És a dir, un partit nou passaria de necessitar un 5,77% dels vots a requerir el 8,69% per poder aconseguir un representant. A Eivissa el PP aconseguiria 5 escons (de 8 que en va aplegar el 2011) i el PSIB 3 (de 4). Per aconseguir un escó caldrien un 9,97% dels vots, mentre que el 2011 el percentatge va ser del 6,23%.

A Formentera els resultats quedarien igual -un escó per a GxF-PSIB- perquè continuaria havent-hi un sol diputat en joc. Tot i amb això, amb els 1.900 vots que hi va aplegar la candidatura els va bastar per aconseguir un representant mentre que, a Mallorca, n'haurien calgut 16.845,55 per arribar al mínim del 5% i assolir un diputat.

Tot plegat mostra com la proposta del president Bauzá blinda encara més el Parlament balear fent més difícil que hi prenguin força opcions noves que puguin desestabilitzar l'equilibri actual en què el PP té la majoria absoluta.

stats