Balears 04/06/2013

El propietari de Sacresa confessa el suborn per Can Domenge

Ha presentat aquest dimarts un escrit de confessió en què admet que va pagar quatre milions d'euros a Miquel Nadal pel solar del Consell de Mallorca

A. Artigues/Europa Press
2 min

PalmaEl propietari de Sacresa, Román Sanahuja, ha presentat aquest dimarts dematí un escrit en què confessa que va pagar quatre milions d'euros al llavors vicepresident del Consell de Mallorca, Miquel Nadal, mitjançant un intermediari. Aquells doblers, diu la confessió, els va donar a un intermediari i després es varen repartir entre directius d'Unió Mallorquina i el partit, tot i que Sanahuja assegura que no sap com se'n va fer la divisió.

En l'escrit Sanahuja admet que va cometre un error i se'n declara penedit, però manté que quan va pagar ja havia quedat el primer del concurs públic per comprar el solar de Can Domenge. Sacresa va adquirir el solar per 30 milions d'euros, però Núñez i Navarro n'havia oferit 60 i va dur la venda als tribunals. Segons Sanahuja, li varen dir que havia de pagar els quatre milions quan ja havia guanyat el concurs.

La confessió de Sanahuja no impedirà que el judici de Can Domenge comenci, tal com estava previst, demà dematí. El propietari de Sacresa també ha presentat documentació, a més de la confessió per escrit, i ha designat dos advocats nous. A la banqueta dels acusats, a més de Nadal, Sanahuja i Vicens, també s'hi asseurà l'expresidenta del Parlament i del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar.

Segons l'empresari Nadal va exigir els doblers dient que no canviarien de criteri amb el concurs "si es pagava la quantitat de quatre milions d'euros en efectiu". El pagament s'hauria fet en dues entregues de dos milions d'euros en efectiu, la primera abans de conèixer la decisió final del concurs i la segona uns mesos després.

En el seu escrit, Sanahúja reconeix "el greu error comès" en accedir a pagar, reiterant el seu penediment i "desig de cooperar amb l'Administració de Justícia". També insisteix, però, que el preu que varen oferir -30 milions d'euros- era "l'únic valor raonable", tot i que els investigadors situen en 60 milions la taxació dels terrenys, la mateixa quantitat que va oferir Núñez y Navarro. "Les valoracions que alguns donen de 60 milions d'euros són absolutament errònies, com demostrarem en el judici", manté Sanahuja a l'escrit.

A mitjans del passat mes l'exconseller insular de Territori Bartomeu Vicens, que compleix condemna a la presó de Palma per una altra causa de corrupció, va presentar un escrit en el qual admetia el suborn, si bé deia que els doblers s'haven repartit entre Munar, Nadal, UM i ell mateix. Arran d'aquella confessió la fiscalia va presentar una denúncia i es varen escorcollar els domicilis de Munar i Nadal, tot i que no s'hi va trobat cap rastre dels doblers del suborn. Amb l'escrit, Vicens va lliurar a l'Audiència de Palma de 160.000 euros del suborn investigat.

La Fiscalia reclama sis anys de presó per a Munar així com per a Nadal, Vicens i el també exconseller insular Miquel Àngel Flaquer, per presumptes delictes de frau a l'administració (pels quals demana tres anys de presó), revelació de secrets (tres anys) i prevaricació. Els escrits d'acusació també es dirigeixen contra Santiago Fiol, advocat assessor Sacresa considerat "corretja de transmissió" entre l'empresa i el Consell, i contra el principal accionista de Sacresa, Román Sanahuja, qui presumptament va dirigir la preparació del concurs.

stats