MEDI AMBIENT
Balears 29/04/2017

La processionària desfulla els pinars de Mallorca i Menorca

El Govern intensifica el control en els boscos de les Pitiüses per reduir la presència d’erugues i evitar que es converteixi en plaga com a les illes grans

Miquel Barceló
3 min
La processionària desfulla els  pinars de Mallorca i Menorca

PalmaSi, tal com cita el refranyer popular, ‘a ca malalt tot són puces’, en el cas de la flora de les Balears la processionària esdevé el darrer paràsit, una baula més de la cadena de plagues que es mengen la massa forestal. Els darrers mesos, les erugues peludes i urticàries han aconseguit desfullar més d’un terç dels pinars de les illes majors de l’Arxipèlag. El seu poder de devoració del fullatge es pot comprovar a simple vista a molts pinars.

Amb major o menor intensitat, els boscos tenen presència de la processionària del pi ( Thaumetopoea pityocampa ) i de l’eruga peluda ( Lymantria dispar ), que enguany s’ha vist augmentada a Mallorca i Menorca, llocs on la plaga no es pot erradicar, només contenir. Segons dades del Servei de Sanitat Forestal de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, el 37% dels pinars mallorquins pateix a gran escala la processionària, mentre que a Menorca s’arriba al 27%. Aquestes dades, comparades amb les de l’any passat (30% i 23% respectivament), confirmen no només un enquistament de la plaga, sinó també un increment prou significatiu que agreuja l’emmaltiment de la planta forestal en general, tenint en compte que la detecció del bacteri Xylella en una gran varietat d’arbres (especialment ametlers) ha activat les alarmes. A la Conselleria de Medi Ambient es tem pel futur de foravila, cada cop més abandonada davant el desànim del sector pagès.

El Govern aplica, a hores d’ara, mesures de contenció de la plaga de processionària a Mallorca i Menorca perquè la seva erradicació es considera impossible. Els esforços en el control de la devastació que generen aquest tipus d’erugues se centren a Eivissa i Formentera per evitar que la presència actual arribi a cota de plaga, segons explica la tècnica de Sanitat Vegetal de la Conselleria, Sandra Closa.

La concentració d’esforços tècnics i econòmics intenten aconseguir que Eivissa i Formentera no tinguin en els propers anys una presència tan notable de processionària com la de les illes grans. L’erradicació, s’insisteix des del Govern, és impossible, però s’està treballant en la contenció a Mallorca, que té 77.133 hectàrees de pinars, i Menorca, amb 11.073 hectàres.

Les erugues s’engreixen de les fulles del pi. I tot i tenir una presència de categoria de plaga, no maten l’arbre, encara que sí que el debiliten. En funció del grau de defoliació i de la presència de bosses d’erugues, la Conselleria té establerts cinc nivells de valoració en una escala de zero a cinc. A partir d’un nivell tres, “la Conselleria de Medi Ambient es planteja actuar” contra la plaga.

A nivell 0 hi ha actualment un 20% dels pinars, un 22% a nivell 1, un 23% a nivell 2, un 23% a nivell 3, un 11% a nivell 4 i un 1% a nivell 5. A partir d’un nivell 2-3 ja afecta la massa forestal i no només diverses unitats aïllades.

Mapes d’avaluació

Des de 2015, la Conselleria elabora uns mapes de nivells per a Mallorca i Menorca, mentre que per a les Pitiüses no se’n confeccionen, per ara, perquè es considera que la quantitat detectada no arriba a la categoria de plaga.

Llucmajor i Manacor són els dos municipis més grans de Mallorca i, pel fet de tenir un major nombre d’hectàrees de pinar, també registren un nivell d’afectació més elevat. Però percentualment, en la relació de massa forestal i territori, Petra, Campos, Santa Eugènia i Marratxí són els municipis en una situació pitjor. La zona del puig de Bonany (Petra) i els seus voltants (290 hectàrees) està molt infectada i classificada dins un nivell 4. A nivell 3, destaquen Algaida (1.125 hectàrees); Llucmajor (5.000 ha), la zona de més abast d’afectació; Lloret (200 ha); Llubí (123 ha) i Costitx (100 ha).

Manacor té una notable presència de processionària en els tres pitjors nivells. Unes 500 hectàrees en el 3, 800 en el 4 i 200 en el màxim (5).

Els municipis de la serra de Tramuntana són els menys afectats per la plaga gràcies a les temperatures baixes i als bons nivells pluviomètrics. Tot el contrari passa a la zona del Migjorn (Llucmajor, Campos i ses Salines), amb nombroses franges de pinars catalogades en un nivell 4.

A Menorca, Ciutadella és el municipi amb més processionària: 3.200 hectàrees afectades, 580 de les quals es troben a nivell 3 i 500 a nivell 4. És seguida pel Mercadal, amb 966 hectàrees a nivell 3; Ferrerires, amb 228 hectàres a nivell 3, i 159 a nivell 4. Maó presenta 396 hectàrees a nivell 3.

stats